Специалист за пробива под гарата: Ще има голям проблем с трафика поне за 2 години

Автор: Диана Бикова
Коментари (10)
16:42 / 14.11.2019
15844
Изграждането на пробив под централна жп гара в Пловдив вероятно ще бъде отложено във времето, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Днес в НКЖИ беше отворена единствената оферта в процедурата по ЗОП. Предложението е на "Обединение Проект Пловдив", в което влизат "Трейс груп Холд" и "Балкантел" ООД.

Консорциумът предлага цена от близо 112 милиона лева без ДДС. Срещу тази сума строителят ще модернизира железния път, контактната мрежа и системите за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и ще изгради комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив. Предложената цена е по-висока от обявената от държавата сума, която възлиза на малко под 80 млн. лв.

Според инж. Емил Бойчев - председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране - Пловдив заради разминаването в цифрите поръчката трябва да бъде прекратена, както изисква ЗОП. 

"Преди няколко месеца бяхме поканени в Общината да ни представят схемата на пробива под Централна гара. Проектът като технология не е добър, ще има голям проблем с трафика за период от поне две години, тъй като ще засегне кръговото на гарата и булевардите "Христо Ботев" и "Васил Априлов"" - обясни инж. Бойчев. Той уточни, че на практика няма идеен проект за пробива, а това, което им е било представено, било схема. 

Общественаната поръчка на НКЖИ обхваща пробив под гарата, чрез който ще се свържат булевардите "Васил Априлов", от една страна и "Македония" и ул. "Димитър Талев", от друга. Включена е смяна на жп линиите, модернизация на жп системите и оборудването, направа на пешеходни пасарелки и подлези. Изпълнението е разделено на три етапа - проектиране, строителство и издаване на сертификат за оперативна съвместимост.

Виж коментарите (10)

Още по темата (260):
16.04.2024 Труд кипи по новите коловози на Централна гара Пловдив
15.04.2024 Районът около гарата абсолютно неузнаваем заради пробива
15.04.2024 Първо в Plovdiv24.bg: До края на април издават строителното разрешение за демонтажа на Бетонния мост
15.04.2024 Ексклузивно: Кметът на Пловдив подписа споразумението за имотите на НКЖИ и
БДЖ
09.04.2024 Доц. д-р Костадин Кисьов: Няма основание да се смята, че около гарата в Пловдив има археология
09.04.2024 Депутат заговори за археология под Централна гара в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).