Спасяват бившия спортен диспансер в Пловдив от фалит

Автор: Данислава Вълкова
Коментари (0)
08:37 / 24.07.2023
2292
Вливане на бившия спортен диспансер в ДКЦ - 5 в "Тракия" ще решават общинските съветници на следващата сесия, разбра Plovdiv24.bg. В дневния ред за сесията е направено предложение за вливане едното лечебно заведение към другото.

Като мотиви за това са добрите финансови показатели на поликлиниката в "Тракия" и лошите такива на Медицински център за рехабилитация и спортна медицина. Приходите на последното за 2022 г. възлизат на 540 000 лв. и загуба 1000 лв. ДКЦ - 5, от своя страна има 3,8 млн. лв. приходи и печалба - 184 000 лв.

През последните години финансовите показатели на Медицински център показват влошени резултати, причинени от антикризисните мерки, затварянето на училища, забрана за спортни мероприятия и отлив на пациенти. Реализираните приходи не са достатъчни, за да покрият направените разходи за издръжка и заплати.

От години в дружеството не е правен ремонт, сградата и кабинетите са в неугледно състояние, а някои дори от тях са опасни за живота и здравето на служители и пациенти, апаратурата е морално и физически остаряла, няма дори рентгенов апарат, наблюдава се отлив на специалисти, заради ниското заплащане. 

Съществува и трайна финансова дестабилизация, има опасност да бъде обявен в несъстоятелност. Без финансови инжекции от Община Пловдив дружеството не може да съществува самостоятелно, става ясно от документацията.

При вливането на едното дружество в другото, имуществото се придобива от приемащото такова заедно с всички пасиви и активи, като в случая Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина ще престане да съществува без ликвидация. Управителят на ДКЦ 5 д-р Яна Кашилска е предоставила и план за възстановяване и подобряване на бившия спортен диспансер, като е включила и списък с оборудването и апаратурата, които да се закупят. В проекта си за стабилизиране на дружеството тя посочва, че това е здравно заведение без аналог.

Преди две години Здравко Димитров беше решил да включи обекта към списъка за 50-милионния заем заедно с двата стадиона на Пловдив - “Ботев" и “Локомотив", плувния басейн Младост. С 6 млн, лв, трябваше да се ремонтира сградата и да се обнови оборудването.

Впоследствие медицинският център отпадна, тъй като се оказа, че като търговско дружество тогавашният му управител му в лицето на д-р Влатко Глигоров трябваше да тегли самостоятелно заема, което той така и не направи и стана прокурист в МБАЛ "Св. Анна-Варна“ АД.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
11.10.2023 Следващият ОбС ще обяви нов конкурс за управител на Спортния диспансер
20.09.2023 Д-р Пламен Йончев е избран за шеф на Спортния диспансер
02.08.2023 Правят конкурс за управител на Спортния диспансер в Пловдив
01.08.2023 Кметът оттегля предложението за вливането на Спортния диспансер в ДКЦ V
28.07.2023 ДБ и ГЕРБ блокират решението за закриване на Спортния диспансер
26.07.2023 Спортният диспансер остава самостоятелно здравно заведение
Още новини от Новини от Пловдив:
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).