След второ класиране ПУ запълни 70% от местата по държавен прием

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:55 / 05.08.2012
3804
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Почти 70% от обявените места за държавен прием в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" вече са заети. Това стана ясно след изтичане на крайния срок за записване след второ класиране във висшето училище.

Процентът съвпада с миналогодишните резултати, коментира заместник-ректорът проф. Георги Тотков. Той припомни, че още след първо класиране тази година висшето училище запълни половината от акредитираните си бройки.

До момента са се записали 2409 кандидати за общо 3 475 обявени места в редовно и задочно обучение. Близо 70 на сто са записаните в редовна форма, а в задочна - 80%, каза зам.-ректорът.

Над 95% от местата са заети в специалности като "Право", "Физическо възпитание", "Психология", "Английска филология", " Бизнес информационни технологии", "Информатика", "Молекулярна биология", "Медицинска химия", "Международни икономически отношения" и "Финанси". Очакваме одобрените на трето класиране да попълнят единичните бройки, казаха от Университетския информационен център.


На голяма популярност се радва и една от новите за тази година бакалавърски програми на Философско-историческия факултет - "Социология на правото, икономиката и иновациите". След второ класиране за обявените 50 места в нея са се записали 45 човека.

ПУ "Паисий Хилендарски" отчита отлив от специалностите с френски език - "Френска филология", "Български и френски език", "Приложна лингвистика" във вариантите с френски като първи чужд език.

За сметка на това се е засилил интересът към бакалавърските програми с китайски, италиански, испански и турски. Поради големия интерес на бъдещите студенти към тези специалности ПУ "Паисий Хилендарски" ще приеме повече кандидати. Местата ще се увеличат за сметка на други специалности в съответното направление или факултет, обясниха от Университетският информационен център.

Анализът на изнесените резултати от трето класиране показва минимално отклонение от досегашните тенденции в страната - продължава спадът на интерес към т. нар. "чиста наука". Осезаемо това явление се наблюдава най-вече в направление "Математика", където засега местата са запълнени едва на 14%. Следващите по минимален интерес са физическите науки и теология - съответно 34% и 40% от бройките в тях са заети. В Химическия факултет са попълнени 52% местата по държавен прием, каза проф. Тотков.

Свободните места за всичките 9 факултета ще се попълват след трето класиране. Резултатите от него вече са обявени в интернет страницата на университета, както и на таблата пред сградата на Ректората на ул. "Цар Асен" №24. Срокът за записване за приетите на трето класиране е от 6 до 9 август.

От Университетския информационен център на ПУ "Паисий Хилендарски" съобщиха, че обявяват и допълнителен прием на документи и класиране за запълване на бройки в някои специалности. Желаещите трябва да представят резултатите си от матура или от положен кандидат-студентски изпит в друго висше училище, поясни проф. Георги Тотков. Списъкът с бакалавърски програми и срокове за кандидатстване е обявен на сайта на висшето училище.

За новата академична 2012/ 2013 година ПУ "Паисий Хилендарски" ще приеме общо 3475 бакалаври по държавна поръчка - 2855 в редовна форма и 372 в задочна. Отпуснатите бройки са за акредитираните над 90 специалности в деветте факултета на университета, филиалите в Кърджали и Смолян и Техническия колеж в Смолян.

Новият випуск ще бъде попълнен окончателно през септември, когато предстоят редовните изпити по "Актьорство за драматичен театър" - трите конкурсни кръга тази година са на 14, 15 и 16 септември. Акредитираният прием е 15 бакалаври.


Виж коментарите (4)

Още по темата (18):
22.07.2012 Първото класиране на ПУ - с по-високи балове от миналогодишните
20.07.2012 Обявяват списъците с приетите студенти в МУ Пловдив
19.07.2012 Обявяват списъците с приетите студенти в МУ Пловдив
16.07.2012 Кандидат-студент в ПУ прекръсти Ран Босилек на Рамбо Силек
11.07.2012 ПУ ще обучава по индивидуален дистанционен план студент със 100% инвалидност
09.07.2012 48 пълни шестици и 435 двойки на изпита по биология в МУ
Още новини от Новини от Пловдив:
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).