След седмица "Лаута" ще се пръска по шевовете заради Третия народен събор!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (7)
09:50 / 06.05.2018
15847
"Лаута" е в очакване на Третия народен събор – Пловдив. Само след седмица паркът ще се изпълни с музика, песни и танци; майстори ще превърнат централната алея в улица на занаятите; хиляди, хиляди ще изпълнят поляните в "Тракия". 

"Народният събор на Пловдив намери своето място в "Лаута". Радвам се, че успяхме да ситуираме българския фолклор тук, защото народната музика звучи много добре в този прекрасен парк. Радвам се, че събитието добива популярност и догодина, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата може да разгърнем пълната му мощ", сподели за читателите на Plovdiv24.bg Костадин Димитров - кметът на район "Тракия" и домакин на събора.

Откриването е на 12 май от 10 часа с възстановка на Априлското въстание. Същата вечер за първа изява в "Лаута" излиза легендарната Виевска фолк група. Емблематичният ансамбъл "Тракия" пък ще закрие Народния събор със свой концерт на 13 май. А през двата почивни дни повече от 3000 участника ще демонстрират уменията си на две сцени. Съпътстващите атракции също са много - в близост до барбекютата отново ще има народни борби, отново ще се организира училище за народни инструменти и народни танци... И още - тази година в Пловдив пристига кукерски състав от село Горни Домлян, сред гостите са и големите гайди при Архиерейско наместничество - Асеновград. Постоянна видео връзка пък ще осигурява онлайн излъчване от двете сцени (то ще достъпно от сайта на район "Тракия") и така цял свят ще може да види и чуе пловдивския събор. 

"Надявам се всички пловдивчани, а и всички хора, дошли специално от цялата страна, да открият за себе си много забавления. Паркът е голям, всяка година се опитваме да разширим събитията по главната алея, а догодина се надяваме да имаме и трета сцена", коментира Костадин Димитров.

За да е пълен празникът, той отправи специален апел: "Карайте бавно, карайте внимателно по бул. "Санкт Петербург", проявете съзнание и пазете останалите!".

А какво още каза кметът на "Тракия" - чуйте в специалното интервю на Plovdiv24.bg!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (7)

Още по темата (7):
15.05.2018 Нов рекорд на посетители отбеляза съборът в "Лаута"
12.05.2018 Започна третият Народен събор на Пловдив
12.05.2018 Започва третият Народен събор на Пловдив, всички са поканени!
09.05.2018 В събота започва големият събор в "Лаута", обещаха народни цени
09.05.2018 Заковават новата всевиждаща "тринога" на КАТ на бул. "Санкт Петербург" заради събора!
01.04.2018 Народното творчество на България си дава среща за събора в "Лаута"
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).