След премиера и президента Симеон Сакскобургготски също дойде в Пловдив!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:34 / 31.05.2018
4933
Симеон Сакскобургготски откри изложбата "Страната на спасените евреи" във фоайето на Областна администрация Пловдив вчера. Царят бе придружен от съпругата си Маргарита и сестра си Мария Луиза. Царското семейство бе сред многото гости на събитието, на което домакин  бе управителят на област Пловдив Здравко Димитров. Изложбата е дело на Израелско-българския институт и Филмова студия "Време" и се реализира с подкрепата на Фонд "Култура" на Министерството на културата по повод Председателството на Съвета на Европа 2018 г.

Документната експозиция концентрира неизвестни досега факти от българското участие във Втората световна война и спасяването на българските евреи. Тя съдържа доклади, писма, телеграми и дневници на висшия германски държавен апарат, на агентите на Гестапо в няколко държави, както на германските дипломати в София, Букурещ и Анкара. Документи на Адолф Хитлер, Адолф Айхман, Ернст Калтенбрунер, Анжело Ронкали, Адолф-Хайнц Бекерле и Йоахим фон Рибентроп представят дейността на българските държавни власти в спасяването на евреите. Изложбата подчертава и ролята на цар Борис Трети в хуманната акция, както и дипломатическите ходове, свързани с този акт.

Документите са открити в Бундесархив - Берлин, Германски политически архив - Берлин, Хесенски централен архив - Висбаден, Мемориала "Ванзее“, както и архива на Ватикана, а също и във Военно-морския музей във Варна и в Централния военен архив във Велико Търново. Включени са и всички награди на българското царско семейство от световни еврейски организации. 

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).