След 32 400 км на педали Вячеслав Стоянов сложи точката в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
17:23 / 19.11.2010
3777
32 400 км навъртя за девет месеца и половина с педалите на българското си колело Вячеслав Стоянов, който бе посрещнат от заместник-кмета Георги Титюков и свои съмишленици от пловдивския клуб "Велосити", от други пловдивчани и дори чужденци пред общината.

На 1 февруари потеглил от Истанбул, обиколил Турция, продължил в Кипър, Сирия, Ливан, Йордания, Египет, Тунис, Алжир, Мароко, Испания, островите Корсика, Сардиния и Майорка, направил обиколка на цяла Италия, после на остров Сицилия, Малта, въртял педалите и в Словения, Хърватска, Черна гора, Албания, Гърция, отскочил и до Крит. Завършил в Истанбул на 14 ноември.

"Още ми се караше колело и реших да мина през общините на Хасково и Пловдив", призна Вячеслав пред репортера на Plovdiv24.bg.  

Откъдето е минал, се е срещал с представители на градското управление, за да ги убеждава да развиват колоезденето. Самият той сменил колата с велосипед преди пет години, след като му писнало да губи по три часа из задръстените от трафика софийски улици, за да стигне до работното си място. Яхвайки колелото, реализирал икономия от два часа, защото  с предпочетеното превозно дори като с ръчен багаж можел да си проправя пътя и сред най-тежката автомобилна блокада.

В Италия имало невероятна политика. Били направени дори тунели за велосипедисти, а неизползвана вече жп-линия по крайбрежието била превърната в панорамна велоалея и алея на здравето за бегачи на дълги разстояния. В Хърватска пък развивали много успешно велотуризма.

"По 30 км дневно с велосипед, а не по 100, колкото навъртам аз, е здраве и градските власти трябва ако не веднага, поне до десетина години да са готови да създадат условия, тъй като колите ще стават все повече", обясни мотивите за предприетото пътешествие велоентусиастът.

Другата му мисия е да убеждава общините да предприемат мерки срещу неразградимите опаковки от отпадъци, защото човек за пет минути изпивал минералната вода, а пластмасовата бутилка от нея оставала 500 години в природата.

Вячеслав Стоянов е 36-годишен бесарабски българин от Украйна, живее в София от 1997 г. Не е професионален спортист, а индустриален художник-дизайнер. Напуснал е работа, за да да осъществи мисията си. Използвал е лични спестявания и смята, че ги е вложил в благотворителност. "Някой може да ме сметне за луд? Не съм луд!" - уверява той.

По решение на Общинския съвет до края на годината трябва да е готова стратегията "Пловдив - град на велосипедиста до 2020 г." Титюков вече е заложил много от мерките за велоалеи и велопаркоместа в Наредба № 2, която предстои да се приеме в местния парламент.

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).