Славчо Атанасов ще работи за присъединяването на Ягодово и Крумово към Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:21 / 05.12.2007
3318
На провелата се днес регионална конференция „Правата на гражданите, доброто управление и местната власт", кметът Славчо Атанасов отговори на поставени към него въпроси относно териториалното развитие на Пловдив и бюджетната политика към младежта и спорта:

„Няма да политизирам въпроса за териториалното разширяване на Пловдив. Не става дума за политика, а за доста сериозен въпрос. Защото икономически ризата на града отесня доста през последните години. Ако не разширим своята територия, ние сме осъдени да колабираме икономически. Това е безпорен факт и не го казват политиците, а го казват създателите на Общия устройствен план на Пловдив. Това са хора, които са специалисти и експерти, а не политици. Две години и половина се води борба за референдуми в селата Ягодово и Крумово. Умишлено от две години и половина с различни юридически хватки този процес се протака във времето. Говорим за референдум, хората там да си кажат думата, но не им се дава възможността да го направят. И аз ще помоля г-н Гиньо Ганев в бъдеще да вземе отношение по този въпрос. Идеята е да се даде възможност на хората да дадат своя глас дали желаят да останат в община Родопи или да дойдат към община Пловдив. Очертава се някъде напролет референдумите да станат факт и в двете селища. Ако това стане факт, моята увереност е, че населението там масово ще се произнесе за присъединяване към Пловдив. И веднага ще ги последват Браниполе, Белащица и Марково. Аз заявих на моите колеги от двете общини, да, в чудесни отношения сме, съвместни проекти ще правим и ние няма да изнасяме революции, но в същото време ще насърчаваме желанието на хората да решат в коя община да бъдат. Според мен този процес е необратим. Истината е, че аз ще толерирам тези настроения на хората от различните селища. Защото една недоумица през 1987 година създаде две изкуствени общини, които като в клещи са обхванали Пловдив и градът е притиснат до вхжднж-изходните табели. Това е абсурдна ситуация. Когато си в една съвременна икономическа система, това е наистина абсурдно, пак казвам. 3 400 души на квадратен километър живеят в Пловдив, това е най-гъсто населената община в страната. В София са 1 300 души на квадратен километър.

По втория въпрос относно бюджета за младежта и спорта, ще ви кажа печалната сума - 240 хиляди лева за община от калибъра на Пловдив - това е скандално. За сравнение давам Варна - 10 пъти повече е там сумата. Моето обещание беше два процента от бюджета на общината да бъде за младежта и спорта. Това най-после ще нормализира нещата - амбицията ми е над 2 милиона лева да залегнат в бюджета за следващата година. В Сливен, който е голям колкото район „Тракия", Йордан Лечков даде 450 хиляди лева за спортни и младежки дейности. Тази аномалия категорично ще я преодолеем в новия бюджет. Целият проект за бюджет ще бъде ясен, точен и публичен, ще го предоставя в районните кметства, всеки, който пожелае да го разгледа преди да е гласуван. Всеки ще може да даде препоръки и едва след това ще влезе в Общински съвет. Аз съм убеден в едно нещо, само публичното управление е добро управление. Това е категорично. Истината е, че кметската институция е оперативна институция. Тя работи с експертите и гражданските структури, които трябва да дават препоръките и вариантите за обсъждане, а кметът и председателят на Общинския съвет са фигурите, които имат волята да осъществят дадено решение. Затова аз изключително държа на Гражданските съвети, които още от кметуването ми в район „Тракия" доказаха своята ефективност и аз ще продължа тази традиция. По този начин администрацията стъпва на една широка база и така работи ефективно. Ако я няма тази база, управлението се капсулира, става затворено и нищо не се получава. Ако един кмет реши да управлява така, той сигурно ще се провали. Затова аз имам един принцип - да съм плътно до гражданите, защото те са своеобразен остен, който те държи буден и близо до реалността. Затова и приемам всеки ден, така не губя чувството си за реалност."

Виж коментарите (0)

Още по темата (110):
21.11.2012 Пловдив няма да бърза с присъединяването на съседните общини
29.07.2012 87% от гласувалите искат Ягодово в община Пловдив, селото обаче остава в
Родопи
29.07.2012 410 души са гласували на референдума в Ягодово до 12.00 часа
29.07.2012 Близо 250 души гласуваха до 10.00 часа на референдума в Ягодово
29.07.2012 Днес става ясно дали Ягодово ще се присъедини към Пловдив
28.07.2012 Улична война се разрази преди референдума за Ягодово
Още новини от Новини от Пловдив:
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).