Склад ли е тютюневият склад? Кой всъщност гази законите?

Автор: Георги Кирилов
Коментари (6)
14:38 / 02.09.2022
10268
Събарянето на тютюневите складове отново нашумя през последните дни. Интересното в случая е, че се касае за два отдели случая. В единия имаме тютюнев склад с изрядни документи, който не е паметник на културата.

Вчера обаче тръгна събаряне на друг склад, който е паметник на културата и който привлече вниманието на служебния министър Велислав Минеков. Самият той пристигна скоропостижно в Пловдив, а през нощта се върна, защото му казали, че след като си е тръгнал, събарянето е възобновено. Минеков обаче се оказа на друг обект, а не на незаконния. Обаче е министър и той не греши, затова се започна информационно насаждане, че и от този склад са грешници.

Plovdiv24.bg си направи труда да провери фактологията, а не да яхва вълната на популизма и евтиното, но популярно политическо говорене. В крайна сметка всички искаме да живеем в подредена правова държава.

Оказва се, че складът на бул. "Христо Ботев“ не е паметник на културата, разполага с всички документи и разрешителни и забележете, не е тютюнев склад. Според Кадастъра това е селскостопанска постройка.

Преди да закупи склада, настоящият собственик е изискал писмо, че складът не е паметник на културата и има такова от Министерството на културата.

Складът е закупен, заснета е фасадата, или поне това, което е останало от нея, за да се включи в бъдещия проект, извадени са всички документи и разрушаването стартира. 

В един момент обаче инвеститорът влиза във "филм". Причината е прозаична, не е избрал "правилния" архитект и нейния съпруг му спретва протест, заедно с партийни съучастници/активисти от ДБ. Инвеститорът не поддава на рекета.

След това получава писмо от Министерството на културата, с което го уведомяват, че възнамеряват да стартират процедура по превръщането на тютюневия склад в паметник на културата. На инвеститора се предоставя 7-дневен срок за становище и възражения. На следващия ден в писмо със същия входящ номер, инвеститорът вече се уведомява, че процедурата е стартирана.

На следващата седмица се появява министърът на културата посред нощ, с антураж от "независими" медии и започва да обяснява, че е безстрашен и неподкупен и ще се бори със зъби и нокти. Ще се бори срещу какво? Срещу законите на България може би? Минеков може да е карикатура, но е министър. Като такъв привлича вниманието и на инвеститора, освен архитектурния и институционален рекет, му се стоварват проверки от всички институции. Към момента те удрят на камък, защото документите са изрядни, но не се знае какво писмо могат да си отпечатат институциите. С държавата никой не е успял да се пребори до момента.

Това са сухите факти. Оставяме на вас да прецените и споделите в коментарите, дали става въпрос за разрушаване на архитектурен паметник, рекет или нелеп политически ПР от министър Минеков.

Това е сухата фактология около казуса.

Виж коментарите (6)

Още по темата (88):
07.11.2023 Съдът: Тютюневият склад "Никотеа" не е паметник на културата
19.09.2023 Областният управител създава работна група за Тютюневия град
07.08.2023 Пловдивчанин: Да ни е честит поредният запален склад от клошар
04.06.2023 ЧСИ продава офиси в тютюнев склад, който трябваше да се бута
30.03.2023 Затруднен трафик в час пик заради нов строеж в центъра на Пловдив
20.01.2023 Прокуратурата с последна информация за бутнатите складове на "Христо
Ботев"
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).