ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Скандално: Пловдивска фирма глобява забременели служителки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:50 / 26.09.2012Коментари (17)4966
©
Глоба от 700 лв. налага пловдивска фирма на забременелите си служителки. Скандалната практика лъсна от постъпила жалба в Комисията за защита от дискриминация, която ще разгледа казуса днес. 

"При забременяване на работничката (служителката) след постъпване на работа тя дължи на работодателя неустойка в размер на 700 лв.", гласяла точка 13 в трудовия договор на фирмата "Експрес документс" ЕООД. Сигнала подала жена, която преминала успешно тридневно обучение в компанията и след това й предложили постоянна работа и договор с разписаната неустойка. 

"Тази клауза е в разрез със законодателството и силно дискриминационна по отношение на женската позиция, а във фирмата работят само жени", твърди пред Комисията за защита от дискриминация А.А. Според нея работодателят спекулирал със създаденото положение на пазара на труда, като принуждавал квалифицирани млади хора да се съгласяват да работят, въпреки предвидената неустойка за бъдещите майки.

Жалбоподателката посочва още, че е недопустимо институциите да не забележат "крещящата нередност". Комисията за защита от дискриминация вече отложила едно заседание по въпроса, тъй като фирмата сменила адреса си и трябвало да се прати нова призовка. 

В друга пловдивска фирма пък забременяла служителка направо била уволнена, оплакала се пред антидискриминационния орган потърпевшата. В жалбата си тя посочва, че дълго време е работила в дружеството, била ценена като служител и се ползвала с доверието на управителката.

Всичко обаче се променило, когато обявила, че бременна. Първоначално били влошени условията на труд, не й се разрешавала и обедна почивка. След това започнал тормоз, а накрая била уволнена с мотив, че не притежава необходимите качества за ефективно изпълнение на трудовите задължения. Стресът, на който била подложена Ю.Р., се отразил и на бременността й, като на няколко пъти имало риск за загуба на бебето.

Комисията ще разгледа случая утре на свое заседание, на което ще бъдат представени писмени доказателства от фирмата и ще бъдат изслушани и свидетели на двете страни.


Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Писна ми от тея мангали да живеят на наш гръб,а ние които искаме работа и работим за да си гледаме семейството и децата и връзваме горе-долу да живеем като средни мишки се подиграва държавата с всички БЪЛГАРИ.Няма български турци и мюсюлмани-всички сте мангали и си вървете в арабските държави да ви изтрепят паплач мръсна и мизерна
+1
 
 
Много философи и нито един с трезво мнение! Всеки да мисли преди да наеме някого на работа и затова има интервюта. Ако искаш всичко да мине гладко, има книги в който е описано точно и ясно как трябва да се процедира при интервю. Като наемеш човек трябва вече да се съобразиш и с неговото семейство и битови нужди. Работниците/служителите пък да четът трудовите си договори и изискванията към тях и ако не са съгласни да си взимат шапката и бай.
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
Глупости вършат само умните хора,за останалите е ежедневие...:)
на 26.09.2012 г.
+8
 
 
Тези поне един вид ги предупреждават,а знаете ли,че масово фирмите те принуждават да напуснеш след като ти изтече майченството.Имаш дете на 2 години и си търсиш работа,а не те наемат,че детето щяло да боледува и ти ще отсъстваш.Държавата не защитава нито майките с малки деца,нито тези,които искат деца и попаднат на такъв работодател.Закони има,но и вратички има и всеки си прави каквото си иска
+11
 
 
Подобни престъпления трябва да се разглеждат от Наказателния кодекс като антидържавна дейност и преднамерено отнемане на граждански свободи - все пак говорим за предотвратяване на създаване на човешки живот и за психически тормоз със сериозни последствия. Според мен подобни деяния определено заслужават лишаване от свобода.
+8
 
 
Всеки си гледа интереса както се казва, но се интересувайте за майчиството и през какво фирмите трябва да минат. Не разбирайте че съм против раждаемостта, но в един момент фирмата плаща, а държавата чака и накрая се оказва че частния бизнес подпомага раждаемостта а не държавата!!! Просто на някой хора им е писнало...в нашата фирма имаме вече 4-5 бебета и нямат проблем с трудовите договори. Държавата трябва да си оправи кочинката, не винете фирмите защото те не са създадени за да подпомагат и раждат деца!
+6
 
 
Каква дискриминация? Това си е чиста проба ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!! Тези/такива собственици на фирми трябва да бъдат обесени на Римския статион пред погледа на ПЛОВДИВЧАНИ.Защо работещите мълчат и безропотно приемат такова условие?! Къде са в такива случаи държавните органи, имащи отношение?Къде са Синдикатите? Къде са неправителствените организации? Всички те изпадат в летаргичен сън!Събуждат се когато трябва да напомнят за себе си,че все още мърдат и когато трябва да защитят лапачката си!
+6
 
 
такива ГАДОВЕ(РАБОТОДАТЕЛИ) дано никога нямат деца а ако имат да останат без тях (злоба няма.... зъб за зъб ; око за око)
+12
 
 
Преди 20 века в древния Рим робите са имали повече права от работещите през 21 век в България!
+18
 
 
Това е нещо,което отдавна съм забелязала,а именно,когато се явя на събеседване за работа,винаги ми се задава въпрос имам ли намерение да раждам деца.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: