Скандали около паркирането в Стария град заради пришълци и чорбаджии с големи коли!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (6)
15:21 / 31.05.2017
8498
Емоционална двучасова дискусия за новите правила за достъп на автомобили до територията на Стария град проведоха снощи пловдивчани, живеещи в тази зона на града и представители на общинската администрация, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Разнопосочни мнения люшкащи се от плюса до минуса, емоционални изказвания, обвинения, заплахи за ограничения и искане на нови правила се чуха на специалното обществено обсъждане, събрало над 80 души в Балабановата къща. 

Общината бе изпратила солидна делегация, състояща се от зам.-кмета по транспорт Златин Велев, зам.-кмета по сигурност Георги Маринов, зам.-кмета по култура Александър Държиков (бивш ресорен кмет по транспорта), както и кмета на район "Централен" Георги Стаменов

Конструктивното решение в крайна сметка бе основните групи - живущите, собствениците на хотели и ресторанти и учебните заведения да излъчат свои представители, които да проведат серия от срещи с администрацията до изчистване на проблемите. 

Златин Велев откри срещата с думите: "Сами виждате, че положението е нетърпимо. Трябва да намерим подход, еднакво удобен за всички страни и същевременно да държим артериите за туристите свободни".

Точно той отприщи страстите в залата още с първото си предложение - въвеждане на часове за зареждане на хотели, ресторанти, заведения, търговски обекти, формулирани в специална наредба. Собственици обаче контрираха, че терминът на зареждане при различните обекти е различен и като цяло, ако има добра организация на движението в Стария град, нуждата от подобна регламентация ще отпадне. 

Последва вълна от общи обвинения - пловдивчани се оплакаха от "счупените улици", от неработещи лампи, от забавени темпове на ремонтите, от общинската охрана от (цитираме) "пенсионери - портиери, чоплещи семки на Кафе старинно" и нежеланието или по-скоро невъзможността на тази охрана да се справи с пияни и наркомани. 

Наред с това поискаха много - поискаха паркоместа по бул. "Цар Борис Трети Обединител", преместване на Туристическия информационен център до бариерата на ул. "Съборна", поискаха всяко празно място да се превърне в паркомясто, поискаха описване на броя на паркоместата и още - всички улици в Стария град да станат еднопосочни, да се забрани паркирането по ул. "Железарска"...  Чу се и мнението, че с разширяване на тротоарите се ограничава възможността за намиране на още свободни места за паркиране, в тази връзка пловдивчанин дори предложи тротоарът на Хисар капия да се "дръпне", та да може поне линейки и пожарни да минават. 

Живущите обаче бяха категорични, че същината на проблема са приходящите. 
 
"А този проблем се решава точно с три бариери", категоричен бе пловдивчанин и се обърна към господа кметовете: "Ако вие не може да се справите, ние можем. Помежду си ние нямаме никакви проблеми, достатъчно толерантни сме и когато уредим себе си, така сами ще изгоним външните хора. Как - външният, който спират пред моята къща, ще му запиша номера, да идва полиция и да го маха. Няма място пред нас."

Идеята за самосправяне със ситуацията се хареса и така излезе предложението живущите да се организират в доброволни отряди или сами да си сложат бариера: "По 50 лева за 500 човека и готово!"

Точно бариерите обаче предпоставят въвеждане на новите правила за достъп и регламентирането на този достъп, изтъкна транспортният зам.-кмет. 

Принципът - всички ще имат право на достъп, но в определени граници. По отношение на новата бариера на ул. "Съборна", която в момента чака съгласуване с НИНКН, Велев разкри, че с нея ще се въведе вход и изход на потока и така ще се избегне засичането. Това ще е и дългоочакваната бариера със система, четяща чипове за строг контрол на влизащите в Стария град и ограничаване на случайно преминаващите. 

"Щом туристите ходят пеш и пловдивчани, отиващи да пият кафе, ще правят същото", коментира възрастен пловдивчанин и дори стигна до крайност - поиска забрана на всякакъв вид движение по неговата улица за времето от 9 до 14 часа и: "Само забрани и глоби, всички, които нарушават, са чорбаджии с големи коли."

"Живущите искат пълна забрана и достъп само за тях, бизнесът - либерализъм в движението. Тук въпросът е колко от вас биха излезли от зоната си на комфорт", коментира и кметът на района Георги Стаменов

Златин Велев пък припомни, че Общината ще изгради първия многоетажен паркинг в района на мястото на бившия ТЕЛК и точно там туристи и работещи в зоната ще оставят автомобилите си. 


Виж коментарите (6)

Още по темата (214):
27.04.2024 Ще се проведе търг за бивш култов клуб на открито в Пловдив
16.03.2024 Историк: В Стария Пловдив пускаме огромни джипове, а в Дубровник са забранили куфарите с колелца
18.02.2024 Старият град е под блокада, пловдивчани пропищяха от автомобили
01.11.2023 Старият град блесна с ново осветление
15.10.2023 Ергенът Виктор по гащи в тв ефир
28.09.2023 След публикация на Plovdiv24.bg махнаха бетонираната кашпа в Стария
град
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).