Скала на 56 км от Пловдив помага на бездетни

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:00 / 15.08.2020
7255
Една причудлива скала на 56 км от Пловдив привлича двойки от цялата страна, които мечтаят за рожба. Става въпрос за Вкаменената сватба край старозагорското село Медово. Името идва от фигурите, които напомнят на влюбени младоженци, застинали в камъка.

Мястото е подходящо и за приятна разходка в почивните дни. До скалата се стига по пътека, която минава през малка рекичка и поляна с цветя и билки. Има и заслон с пейки, където може да се отдъхне и закуси по пътя. Сред местните битуват множество легенди, свързани с този скален феномен. Според една от тях богат човек от региона вдигнал тежка сватба.

Докато сватбарите се придвижвали от селото на момата към селото на момъка, натоварени с дарове, срещнали край Медово дрипав просяк. Старецът помолил сватбарите за малко хлебец, но те гнусливо му отказали. Просякът обаче се оказал самият Господ, слязъл предрешен на земята, за да изпита милосърдието и добротата на щастливите годежари. Ядосан от тяхната стиснатост и коравосърдечие, Бог вкаменил цялата сватба.

Много по-разпространен е другият мит, свързан с една голяма любов. На личен и богат момък – Ташко, който се влюбил в мома на име Чона. На мястото на скалите ги настигнала майката на Чона и проклела сватбарите всички на камък да станат. А майчината клетва е най-силна и винаги стига.

В миг всички на камък станали. Младоженецът Ташко и булката Чона сплели в кръг телата си във формата на венчален пръстен. И днес, който се промуши през него, оздравява, а бездетните зачеват. Легендите за Каменната сватба са различни, но в едно те съвпадат: скалите лекуват и даряват бездетни с мечтаната рожба. За да се случи това, човек трябва да премине през скалните арки, напомнящи годежен пръстен. Не успее ли – има твърде много грехове, смятат местните хора, пише "Ретро".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).