Сигнал от елитна гимназия в Пловдив за абсурдни традиции при изпращането на абитуриентите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
20:36 / 17.05.2023
39222
"Езикова гимназия “Пловдив" е едно от най-елитните училища не само в нашия град, но и в цялата страна. Разбира се, това се дължи на нивото, което възпитаниците поддържат, както и на професионализма на преподавателите." Така започва разказът за Plovdiv24.bg пловдивчанка.

Тя обръща внимание на абсурдна, по нейните думи, традиция, свързана с изпращането на зрелостниците всяка година: 

Бих искала да ви представя някои от традициите на училището, които всяка година се повтарят при изпращането на завършващите дванадесетокласници.

Една от тях е свързана с любимите на всички ни балони. Във випуск сме 270 човека, като всеки абитуриент получава балон, което както се досещате, означава, че всяка година на този празник нашето училище избира да пусне 270 балона във въздуха. Всеки, от които ще се озове в околната среда, създавайки отпадък, който ще се разгражда с години… ако въобще се разгради, разбира се. Тази година балоните, които ръководството избра, бяха фолиеви, наричани още миларови.

В повечето случаи те са изградени от найлонови листове с метално покритие, откъде и получават блясъка си. Това ги прави не само красиви и ефектни, но и напълно неразградими в природата. Освен че се причинява целият този отпадък, попаднали веднъж в околната среда, те създават опасност за нейните обитатели. Животните могат да ги погълнат или да се оплетат във връзките им.

И така тази традиция, запазена и утвърдена през годините, продължава да се повтаря при всеки следващ випуск, причинявайки нови и нови отпадъци.

А кое е най-абсурдното ли? Според мен дори изключително иронично. Дадено е начало и на друга традиция, при която в деня на изпращането, випускът засажда едно дръвче в двора на гимназията. Изхвърляме близо 300 балона в природата, но пък нали сме засадили дърво…

Но не спираме дотук. Друго нещо, на което ставаме свидетели всяка година, е така известният ритуал с пускане на бели гълъби. По една абитуриентка от всеки клас излиза пред входа на училището, хваща един гълъб и когато директорът полее с менче вода, пожелавайки успех на завършилите ученици, момичетата пускат гълъбите и те политат, символизирайки с полета си новото начало, което стои пред всеки един от нас. Предполагам звучи много вълнуващо, но е важно да обърнем внимание и на другата страна на този обичай. Момичетата, които излизат да представят своя клас, дори и с добрите си намерения, не са компетентни, а и повечето се притесняват от самите птици. Съответно не знаят как точно да подходят към животните, хващат ги неправилно, стискат ги, причинявайки им некомфорт, в някои случаи дори болка, травми и тн. Оставям и кратко видео, на което сами може да видите колко стресирано изглежда животното.

И сега идва моментът да се замислим… Нужно ли е наистина това? Трябва ли да отпразнуваме изпращането на абитуриентите по този начин? Няма ли алтернативи, които да сложат начало на нови по-екосъобразни традиции? Абсурдно е една от най-добрите гимназии в страната да толерира това и да дава такъв пример на учениците, които тепърва се изграждат като личности. Искрено се надявам ръководството на гимназията, начело с нашия уважаем директор г-н Николай Радев, да се замисли върху написаното и догодина на изпращането на следващия випуск да станем свидетели на промяна", завършва своята гледна точка пловдивчанката.

Виж коментарите (7)

Още по темата (324):
03.04.2024 Рени запя на живо "Като птица съм свободна" в двора на елитно училище в
Пловдив
02.04.2024 Под звуците на рок ученици поканиха любим учител на бала
02.04.2024 Пловдивчанин иска да помогне на абитуриент
01.04.2024 Когато класната им ги видя, остана без думи
01.04.2024 Ученици направиха чудесна изненада за любимата си класна
31.03.2024 Учители от Френската нямаше как да откажат такава покана за бал
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...
Кметът на Пловдив свиква партиите на консултации
МВР Пловдив лови нарушители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).