Сигнал: Зелените площи до Новотела могат да бъдат унищожени

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:30 / 02.04.2015
3337
Граждани, живущи на ул. "Неофит Рилски", близо до Новотела и Пешеходния мост, са силно притеснени, че зелените площи и детската площадка в квартала ще бъдат унищожени, ако се допусне строителство. 

В офиса на ПП "Съюз за Пловдив" група пловдивчани споделиха тревогата си, че в администрацията на район "Северен" е внесен проект за промяна на ПУП - ПРЗ на част от кв. 552 - Пета градска част - гр. Пловдив, който предвижда застрояване до шест етажа.

Проблемът е, че в тези граници попада единствената малко останала зелена площ с изградена детска площадка на ул. "Неофит Рилски", непосредствено до Пешеходния мост. 

Ако се разреши застрояване на имотите или дори на част от тях, зеленината и детската площадка ще бъдат ликвидирани, тревожат се хората от квартала.

По молба на живущите на ул. "Неофит Рилски" общинският съветник Евелин Парасков от ПП "Съюз за Пловдив" внася днес питане до кмета Иван Тотев във връзка с проекта. 

Той настоява да получи писмен отговор дали зелената площ и детската площадка се запазват или ще бъдат разрушени, ако проектът на отреждане на урегулираните поземлени имоти се одобри. 

Кметът трябва да предостави точни и ясни данни въз основа на какви документи се прави промяна на ПУП - ПРЗ до Пешеходния мост и как ще блъде защитен интересът на живущите в съседство.

В Пловдив зелените площи за обществено ползване са далеч под европейската норма. Според специалистите на един пловдивчанин средно се падат 11 кв. метра зеленина. 

Европейската норма, заложена в Общия устройствен план на Пловдив, е минимум 20 кв. метра на жител. Най - ощетени са районите "Източен", където зеленината е 15 пъти е под нормата, и "Южен".

В район "Северен" и особено в зоната около Новотела е допуснато презастрояване, а зелените площи в тази част на Пловдив са сведени до минимум. 

Със застрояването на градинката живущите в квартала се лишават от "белите дробове", а децата - от игри на детската площадка. Проектът трябва да бъде обсъден много внимателно, за да не се допусне поредната грешка, категорични са съветниците от "Съюз за Пловдив".

 

 

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура
Кадри от камера: Вижте хвърчащите отломки от джипа 3 секунди след...
Масирани проверки на един от изходите на Пловдив
Поискаха оставката на шефа на КАТ Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).