Ще му се наложи ли на кметът да избира между Пловдив и партията си?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
17:14 / 07.07.2013
5476
През седмицата се случи наглед протоколно, но много знаково събитие. Става въпрос за срещата между кмета на Пловдив Иван Тотев и новия областен управител Венцислав Каймаканов.

Събитието е знаково поради факта, че по този начин, соченият за издигнат от квотата на ДПС и недолюбван от пловдивчани областен управител получи частична легитимация седмици след назначаването си.

За да функционира един политик реално в града ни, той трябва да получи обществена легитимация или подкрепа, каквато Каймаканов очевидно не притежава. Протестите пред сградата на управляваната от него институция не са спирали още от назначението му. На Главната се събира многохилядна гражданска подписка срещу него, а в същото време е една от основните мишени на вечерните масови протести, наред с правителството на новата тройна коалиция.

Неочаквано Каймаканов получи помощ не от къде да е, а от основния "враг" - кметът на Пловдив Иван Тотев, който е и лидер на ГЕРБ в града.

Тотев също е в деликатно положение. От една страна е визията му на партиен лидер. Оглавява структура, която е опозиция на правителството, в това лице и на Каймаканов и не е логично той да го официализира.

От друга страна е образът на кмет на всички пловдивчани. Той много добре осъзнава, че няма как да спечели от битката с държавата и от това ще страда градът ни. Пресен пример е безмислената война, в която влезе предишният градоначалник Славчо Атанасов с държавата в лицето на ГЕРБ. От тази война пострада градът и самият Атанасов. Друг е въпросът, че Атанасов и съпартийците му сами са си виновни за тази война, защото извършиха преврат и свалиха ГЕРБ от местната власт и дори ги заместиха с БСП, предизвиквайки по този начин конфронтация с партията на Борисов.

При Тотев ситуацията е малко по-различна. Каймаканов му е натресен от държавата, облечен е в образа на безпартиен експерт, друг е въпроса, че няма трезвомислещ пловдивчанин, който да вярва в този образ и кметът е длъжен по някакъв начин да намери общ език с този представител на държавата.

Срещата през седмицата и декларацията за обща работа в името на града сочат, че Тотев за сега е предпочел ролята си на кмет, пред тази на партиен лидер. За сега предпочете интересите на Пловдив, пред своите лични политически такива.

Сега остава въпросът дали този ход ще разклати позициите му в партията. Трудно е да го повярваме, защото все пак в Пловдив ГЕРБ постигна най-добрия си резултат, от големите градове, което е благодарение на работата на Тотев и като кмет, и като партиен лидер. Затова няма логика доверието към него да бъде намаляно, но партиите са сложни структури и нищо не е сигурно, особено в деликатната обстановка, в която се намира ГЕРБ.

Естествено той се възползва от трибуната, по време на срещата с губернатора и му напомни, че ГЕРБ в негово лице, като лидер на партията в града, стои твърдо зад позицията си, че това правителство трябва да подаде оставка.


Виж коментарите (4)

Още по темата (87):
14.08.2014 Новият областен управител на Пловдив встъпи в длъжност
14.08.2014 Новият губернатор на Пловдив встъпва в длъжност днес
13.08.2014 Новият губернатор на Пловдив встъпва в длъжност още утре
13.08.2014 Чуйте първите думи на новия областен управител на Пловдив
13.08.2014 Официално: Изритаха Каймаканов от Областна управа!
13.08.2014 Община Пловдив остава с един заместник-кмет по-малко
Още новини от Новини от Пловдив:
Митрополит Антоний: Епархията на Николай Пловдивски, въпреки "Рол...
ББР обяви търг за мегакомплекс в Пловдив
Пловдивски университети се включиха в протеста, остават затворени...
Двама са в болница след поредната катастрофа в Пловдив
7 дни след кошмара на бул. "Руски": И тази седмица започна с инци...
Без учебни занятия в пловдивско висше училище днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).