Ще караме на фарове целогодишно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (78)
11:26 / 05.11.2011
9899
Такава промяна в Закона за движение по пътищата възнамеряват да инициират от ГЕРБ, съобщи шефът на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков.

Въпросът е обсъждан многократно на кръгли маси, ще приемем въвеждането на тази мярка за ограничаване на броя на пътнотранспортните произшествия почти сигурно, аз лично напълно я подкрепям, коментира народният избраник. Според него въвеждането на изискването да се кара винаги с включени светлини, а не както сега от 1 ноември до 1 март на следващата година, е наложително и много от европейските държави неслучайно вече са предприели тази стъпка. Сред тях са Германия, Австрия, Дания, Франция, Италия, Унгария, Естония, Литва, Латвия и скандинавските страни.

Глобите за шофьорите, които са забравили да пуснат фаровете си в светлата част на деня там, далеч надхвърлят налаганата у нас санкция в размер на 20 лв. В някои от тези държави нарушителитеолекват за това провинение с цели 200 евроВ страни като Швеция пък проблемът отдавна е решен отдавна, тъй като автомобилите разполагат със система за автоматично включване на светлините заедно със запалването на двигателя.

Статистиката сочи, че в държавите, които са въвели мярката, пътните инциденти са намалели с 20%.Вълков е на мнение, че изискването да се шофира целогодишно с включени и през светлата част на денонощието светлини допълнително ще улесни шофьорите. Така щял да се реши проблемът, който възниква от това, че сега водачите трябва да свикват с изискването в началото на ноември и да го спазватв продължение на едва пет месеца, вместо да си изградят навикПо-добре водачите да знаят, че това им е задължение винаги, щом седнат зад волана.

Включените светлини са индикатор, позволяващ на участниците в движението да забележат отдалече приближаващия се автомобил, категоричен е депутатът от ГЕРБ. Той поясни, че често, най-вече в сутрешните часове и привечер, колите, чиито фарове не са пуснати, се сливат с околната среда. Рискът това да се случи бил особено голям при определени цветове автомобили, например сивите.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ


Източник: novini.bg

Виж коментарите (78)

Още по темата (4):
10.04.2022 Мнение: Махнете това задължително за всички шофьори правило, малоумно е
07.08.2012 От петък с включени фарове и през деня
03.08.2012 Пловдивската полиция ще ни дебне дали караме с включени фарове целогодишно
20.07.2012 Ще се движим с включени светлини целогодишно
Още новини от Новини от Пловдив:
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).