Ще има ли крематориум край Пловдив?

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
14:19 / 08.06.2016
6934
Административен съд - Пловдив остави без уважение жалбата на "Фундамент" ООД срещу решение на директора на РИОСВ - Пловдив за изготвяне оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение "Преустройство на склад за строителни материали в инсинератор за човешки тленни останки" в землище на Куклен, научи Plovdiv24.bg.

От фирмата обжалваха с аргумента за нарушение административно-производствените правила и поискаха отмяна на решението. Магистратите обаче смятат, че с посоченото решение на директора на РИОСВ не се засягат непосредствено права, свободи или законни интереси на отделни граждани или организации.

Процедурата по преценка на необходимостта от извършване на ОВОС на инвестиционни предложения е регламентирана от Закона за опазване на околната среда и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии. 

Откриването на производството започва с подаване на искане за такава преценка от инвеститора. По наредба компетентният орган преценява необходимостта от извършване на оценка, като определя степента на значимост на въздействието върху околната среда и в срок до един месец от внасяне на искането се произнася с решение по необходимостта от извършване на ОВОС. 

Ако органът с решението си прецени, че е необходимо извършването на ОВОС, започва следваща процедура по изготвяне на доклад.

Оспореното решение на директора на РИОСВ-Пловдив не притежава характеристиките нито на индивидуален, нито на общ административен акт и не подлежи на разглеждане, поясняват магистратите.

Припомняме, че инвестиционно намерение за "Преустройство на склад за строителни материали в инсинератор за човешки тленни останки" постъпи в община Куклен в средата на март. 

Площадката, на която ще се реализира то се намира на територията на "Заводски строежи - ПС - Пловдив" АД в промишлена зона и в близост до завод "Агрия" и КЦМ. 

Имотът е собственост на физическо лице, а сградата, предмет на преустройство - на възложителя "Фундамент" ООД.

Жителите на Куклен веднага се организраха, събирайки стотици подписи против намерението.  

"Тъй като Куклен е населено място, на територията на което са разположени заводи, чиито отпадъчни газове са в достатъчни количества за населението и най-вече за нашите деца, които дишаме всекидневно, не искаме гореспоменатата дейност да доведе до допълнителни вредности, влияещи отрицателно на здравето ни", аргументираха протеста си те.

Виж коментарите (0)

Още по темата (26):
14.02.2022 Дядо Николай за крематориумите: Изгарянето на човеци е поругаване на Бога!
13.01.2021 Крематориумът пак изпуска черен пушек!
11.01.2021 Няколко възможни причини за черния дим от комините на пловдивския
крематориум
11.01.2021 Проверяват крематориума в Пловдив
11.09.2020 Няма да има крематориум в Куклен
09.07.2020 Сигнал: Инвеститор иска да прави нов крематориум в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).