Шах! Пловдив заменя колите с ракети за по-малък трафик?

Автор: Мариана Панчева
Коментари (4)
17:24 / 19.06.2018
31593
Пловдив се устремява към технологичното бъдеще, летейки. Буквално. Това ще стане възможно, след като общинските съветници одобриха - макар и не от първи път, участието на Общината в проект "Интелигентна мобилност в интелигентни градове: Пешком. Бягайки. Шофирайки. Летейки", инициатива за "Градска авиационна мобилност" в рамките на "Европейско партньорство за иновации" на интелигентните градове и общности, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Или с други думи - въздушната мобилност ще бори трафика и задръстванията, ще оптимизира транспортната схема и ще подобрява свързаността както между отделните райони на Пловдив, така и между Пловдив и индустриалните зони край града. Предложението, отправено към местата администрация е от "Тракия икономическа зона" и ангажиментите й включват единствено подписване на Писмо за намерение, без поемане на финансов ангажимент.

"Пътният личен транспорт значително се е увеличил. Това от своя страна е довело до значително претоварване на главната междуградска, околовръстна и крайградска пътна инфраструктура. Не навсякъде в Пловдив са възможни големи разширения на съществуващите пътища. Градската въздушна мобилност ще осигури устойчиво решение чрез въвеждане на персонални летателни апарати за вертикално излитане и кацане и замяна на необходимостта от автомобили - за регионалния транспорт на гражданите, в т.ч. служителите", пишат в опита си да убедят местната власт инициаторите. За обслужване на този вид транспорт пък е необходимо развитие на стратегии за адаптиране сгради в Пловдив за излитане и кацане.

"Взеха ни за мезе. Разговорът щеше да е смешен, ако го видим в кръчма. Ще се злепоставим изключително много", коментира по този повод общинският съветник Божидар Здравков. "Абсурдно предложение", заяви и доайенът на съветниците Лилия Учкунова. "Може би в много далечното бъдеще ще стигнем и до там, може бъдещето да е това, но така даваме възможност на всякакви шарлатани да търсят пари за всичко."

Кметът Иван Тотев, обаче, контрира, че няма нищо лошо в проекта, защото няма финансови ангажименти за общината. "Тази концепция Ви се вижда налудничава, но така някога се е говорило и за автомобилите, по-старото поколение просто не може да разбере", коментира още той. Вижте във видеото какво каза Божидар Здравков.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).