Само в Plovdiv24.bg: Ето кои хора стоят зад искането за концесия на Гребната база

Автор: Диана Бикова
Коментари (9)
16:47 / 28.01.2022
15176
Предложение за концесията на целия парк "Отдих и култура", включващо съществуващия гребен канал и бъдещото дублиращо съоръжение, е постъпило в Община Пловдив след утвърждаването на Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2021 г., съобщи за Plovdiv24.bg директорът на дирекция "Общинска собственост" Николай Аджеларов.

Това означава, че уведомлението за инвестиционно намерение е отлежавало в продължение на цяла година, за да бъде заложено в Годишната програма за 2022 г. След публикуването на документа в сайта на Община Пловдив граждани стартираха подписка срещу предложението. 

Уведомлението за интерес е подадено от името на Иван Попов като представител на Инициативния комитет, в който влизат Свилен Нейков (Българска федерация по гребане), Атанас Рогачев (СНЦ "Бизнесът за Пловдив"), Станко Колев (сдружение спортен клуб "Академик-гребане"), Кирил Кирчев (сдружение гребен клуб "Черпоков"), Здравко Попов (сдружение "Организационен комитет гребане"), Иван Манавски (сдружение спортен клуб по кану-каяк "Чипилски"), Николай Попов (сдружение спортен клуб "Хеброс - гребане"). Изрично се уточнява, че ще бъде запазен статутът на Българската федерация по гребане за ползване и експлоатацията на съоръженията.

- Г-н Попов, какво точно искате да вземете на концесия?

- Като гледам какви неща се пишат, съм ужасен и се чудя дали изобщо дали трябва  да продължим интереса. 

- Нека да внесем малко яснота.

- Знаете, провеждаме световни първенства тук и са ни казали, че повече няма как да направим някакви първенства, ако не направим успореден, паралелен канал за загряване и охлаждане. На тая база с кмета и т.н. решихме, че общината няма пари да строи такова съоръжение, а ние можем да привлечем инвеститори, които да го изградят. Друг е въпросът как ние ще върнем тези пари за изграждането на съоръжението, но има различни варианти. Не е обсъждано изобщо и не са поставяни условия да се затваря Гребната база, да се слагат билети и да се правят огради. По време на първенствата ние заграждаме и това е временно съоръжение, временна ограда, която е собственост на Общината и служи единствено в периода, в който има голямо първенство. Веднага след първенството се демонтира, прибира се и достъпът е отворен навсякъде. 

Има варианти около паркоместа, около водни развлечения, които могат да се направят в съпътстващия канал да се финансира всичко, но е много далече още всичко, за да се говори какво точно ще се направи.

- Само да уточним - говорим за първия или за несъществуващия гребен канал?

- Какъв е проблемът в момента? Имаме едно водно огледало, което е 200 декара. В това водно огледало могат да тренират само гребането и кану-каякът. Никакви други хора не се допускат, защото създават конфликти при тренировките. Така че тази вода е напрактика използвама само за два или пет спортни клуба, които има в Пловдив. Идеята е да се изгради едно съоръжение, което ще се ползва само по време на първенствата, не повече от 15 дни в годината, а през другото време ще бъде достъпно за гражданите. Там могат да се направят различни водни атракции - водни колелета, дори мини басейнчета могат да се направят, за риболовците също ще има условия да ловят риба, защото сега в момента те не могат да ползват канала. 

- Т.е. Инициативният комитет иска да вземе сегашния канал и...

- Да, и да го допълни и да го използва по предназначение. 

- ... и да вземете територията, на която би трябвало да се изгради Вторият гребен канал? Така ли да разбирам?

- Еми тя си е площта под водата, няма как да не я вземем. Там са два паралелни канала. Само че новото трасе, което трябва да се направи, е широко само 50 метра, не е с ширината на сегашния гребен канал. 

- Смятате ли, че можете да го осъществите?

- Можем да го осъществим, защото има много различни схеми за финансиране, грантови схеми от Европейския съюз. Не може да съществува в този вид, а общината няма пари, защото има ангажименти към други проекти и този не е приоритет. За града, според мен, това е едно изключително важно съоръжение, защото Пловдив ще стане световен гребен център. 

- Споменахте, че сте коментирали въпроса с кмета Здравко Димитров. Той какво ви каза?

- Този въпрос е поставян не от днес. Аз около 13-14 години се занимавам с това нещо. За да стигнем до момента, в който може да се търси или концесия, или да се издаде строително разрешение, за да се строи. Кметът не може да каже, че ние сме концесионери. Това е от компетенцията на Общинския съвет, те взимат решение. Може да се появат пет, шест, седем, осем инвеститори... Аз съм просто инициатор и никой не е казал, че аз ще бъда. Аз съм човекът, който вижда проблемите в града за това, че нямаме дублиращо съоръжение.

- Значи, говорим за съществуващия гребен канал и за бъдещия?

- Да. Има процедура за това, аз не я знам.

- А вие разбрахте ли, че ще има протест?

- Да. Просто се чудя как може да се твърди, че в територията на сегашната Гребна база има лонгозни гори. 

- Правили ли сте проучване какви видове има там? Защитени, незащитени?

- То си мина през всички процедури. Около три години и половина се влачиха дела във Върховния административен съд. Има разрешение, каза "Допустимо е". Има съдебно решение по въпроса. 

- За Втория гребен канал?

- Да. От гледна точка на екология - няма абсолютно никакви проблеми.

Виж коментарите (9)

Още по темата (13):
22.07.2022 На Гребната: От едната страна - "Слипнот", а от другата - крави
22.04.2022 Съветник: Да дадем Гребната на концесия и после някой да ни "чарджи" с 2 лева за каране на колело
19.02.2022 Няма да дават Гребната база на концесия
31.01.2022 Кметът за концесията на Гребната база: Не е на дневен ред, имаме по-важни
неща
29.01.2022 Мнение: Достъпът до Гребната база може да бъде ограничен, ако се отдаде на концесия
29.01.2022 Областният управител подкрепи протеста на Гребната база в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Кръщават алея в Пловдив на името на Милчо Левиев
Горан Благоев: Николай Пловдивски в един момент може да каже "Гла...
РЗИ: Семейство от Пловдив е с коклюш
Прокуратурата проверява шофьорче, карало със 170 км/ч по Асеновгр...
Още едно бижу заблестя в Пловдив
Пловдивската журналистика осиротя! Загубихме голямо име


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).