Само на 30 км от Пловдив: Природен феномен без аналог у нас е запазен в автентичния си вид

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:00 / 13.05.2023
64802
На 30 км от Пловдив може да се види една от най-загадъчните археологически находки на територията на България.

Ситовският надпис е неразчетен надпис в Родопите от рунообразни знаци на неизвестна писменост. Този надпис няма аналог в историята по нашите земи.

Надписът е издълбан върху загладена част от скала с форма на хоризонтално разположена лента с дължина приблизително 3,4 метра и ширина 23–30 см.

Скалният масив, на който е издълбан надписът, се крепи на пет камъка. Върху един от тях е разпознат образ на Богинята майка от епохата на неолита, а друг един от камъните е оприличен на пясъчен часовник.

Изложени са няколко основни хипотези за авторството на надписа – тракийска, келтска, готска, сармато-аланска и славянска. Според тракийските хипотези надписът използва или собствени рунически знаци на траките, или азбуката на бесите, създадена от епископ Никита Ремесиански. Готската хипотеза подобно на повечето други предположения свързва надписа с руните, а не с готската азбука, създадена в тези земи от епископ Вулфила.

Артефактът се намира близо до китното родопско селце Ситово, само на 32 км. от Пловдив. Открит е от д-р Александър Пеев, председател на Пловдивското археологическо дружество през 1928 година, когота е бил заведен там от местни горски служители. 

Ситовският надпис“ се намира на 1 km разстояние от местността Щуда града. Много вероятно е надписът да е синхроничен на крепостта, светилището и селището. 

През 1893 г. българският етнограф и фолклорист Стою Шишков прави описание на с. Ситово, в което споменава, че непосредствено след селото на 30 минути разстояние се намира "стръмнината Щута града“, за която има разни предания от старо време, за много големи каменни пещери и издълбани в скалите "образи на человеци и на други животни, изписани даже в целия им образ, като например змия изписана, человек и други такива“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Безплатна "синя зона" в Пловдив
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).