ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
С лекция на Соломон Паси ПУ открива "Европейска нощ на учените 2013"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:03 / 25.09.2013Коментари (0)3028
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Бивши и настоящи студенти от
УХТ:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
АМТИИ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С лекция на д-р Соломон Паси стартира на 27 септември в ПУ "Паисий Хилендарски" Нощта на учените. Гостуването на президента на Атлантическия клуб в България и всички останали прояви в този ден са посветени на Европейската година на гражданите. Д-р Паси ще изнесе лекцията си "Европа, технологии, демокрация" от 17:00 до 18:00 ч. в зала "КОМПАС" на Ректората на ПУ "Паисий Хилендарски". Гостът ще говори за техническия прогрес като основен инструмент на демократизацията.

Това съобщиха днес по време на пресконференция за събитието доц. д-р Петя Бъркалова и Весела Казашка координатори на проекта за висшето училище.

През 2013 г. Пловдивският университет традиционно се включи в провеждащата се по едно и също време в цяла Европа "Европейска нощ на учените 2013" - K-TRIO (Researchers in Knowledge Тriangle, Учените в триъгълника на знанието). Събитието се организира за девета поредна година в България и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма "Хора".

ПУ "Паисий Хилендарски" е част от консорциум участници, сред които са Нов български университет, Клуб "Млади таланти", Медицински университет - Пловдив, Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите към Тракийски университет - Стара Загора, Русенски университет "Ангел Кънчев". Програмата на Европейската нощ на учените 2013 се изпълнява с подкрепата на редица организации на национално и местно равнище като Съюза на учените в България, Българската академия на науките, АМТИИ, УХТ, Списание "Наука" и др.

През изминалите години стремежът на екипа бе да насочи общественото внимание към различни области на науката. През 2006 г. акцентът бе върху физиката и технологиите, 2007 г. бяха на фокус археологията и историята, а през 2008 г. - биологията, химията и екологията. Астрономията бе представена през 2009 г., връзката между бизнеса и университетите - през 2010 г., жените в науката, химията и технологиите - през 2011 г. 2012 г. бе посветена на активното дълголетие и солидарността между поколенията, науката и иновациите за по-добър живот.

Целта на проявите през 2013 г. е пред обществеността да се разкрият различни страни на живота и работата на учените и ролята им в триъгълника на знанието, опрян върху наука, образование и икономика, обясни доц. д-р Петя Бъркалова. Тя уточни, че предвидените активности са насочени към хора от всички възрастови групи, пол и професии, към учените от университетите в града.

В тон с Европейската година на гражданите акцентът е "да знаем правата си", защото 500-милионна Европа не принадлежи нито на брюкселската бюрокрация, нито на безразличните. Да се научим да говорим открито и за бъдещето на Европейския съюз, да осъзнаем какво е неговото политическо и икономическо бъдеще и къде е мястото на науката и образованието в това бъдеще.

"Като продължение на дейностите от предишните години пловдивските висши училища отново обединиха усилията и желанието си да бъдат заедно в Европейската нощ на учените. Преподаватели и студенти от Пловдивския университет, Медицински университет - Пловдив, УХТ и АМТИИ ще празнуват заедно. По утвърдена вече традиция, пловдивчани ще бъдат навигирани със специално изработена "Пътна карта", в която ще са описани събитията, часът и мястото на провеждането им", разказа Весела Казашка.

ПУ "Паисий Хилендарски" в партньорство с АМТИИ предвижда провеждане на Студентска конференция на тема "Семестрите в Европа и кредитите за равенството". Тя ще се проведе в зала "КОМПАС" на Ректората на ПУ "Паисий Хилендарски" на ул. "Цар Асен" №24. Студентите, участвали в програмата за академична мобилност "Еразъм", подпомогнати от преподаватели и университетски координатори, ще представят впечатленията и идеите си от следването си в различни университетски градове в Европа: Гент, Берлин, Париж, Прага, Атина и др.

Националният фотоконкурс на тема "В люлката на цивилизацията. Моят поглед към Европа" е събрал над 1800 гласа. Съревнованието бе обявено от екипа на проекта и проведено във Фейсбук, като първите 20 любителски фотографии, получили най-много гласове, оформят изложба. Фотоизложбата ще бъде показана пред академичната общност и гражданите на Пловдив от 23 до 29 септември в западния двор на Ректората на Пловдивския университет.

В традиционния "Европейски кът" и тази година ще бъдат подредени информационни материали от проекти на университетски учени, свързани със съвременните технологии и приложението им в ежедневието, както и с участието на преподавателите от Пловдивския университет в научни разработки. От 18.00 часа в кабинет 315 (лаборатория DIPSEIL) на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" ще се проведе демонстрация на отдалечено управление на учебен макет в лаборатория по "Безжични комуникации" към катедра ЕКИТ. Демонстрацията ще се осъществи в рамките на "Нощта на учените" със студенти от магистърската специалност "Инженер по информационни и комуникационни системи" от Факултет "Физика и инженерни технологии".

В рамките на съвместната програма на ПУ "Паисий Хилендарски" е включена и дискусията "Правата ни като граждани на Европа". В нея ще се обсъждат въпроси като кой и къде създава европейските закони, знаем ли правата си на граждани на Европейския съюз, какво е съдържанието на Европейската харта за изследователи, кодексите и произтичащите норми на поведение.

Гвоздеят на програмата за поредна година е забавен - концерт на Римския стадион под надслов "Музикално пътешествие из Европа". За гражданите на Пловдив е предвиден дансинг под звуците на унгарски чардаш, виенски валс, испанско фламенко, френски шансон, гръцко сиртаки и музикална изненада в неравноделни ритми за финал.

В Медицинския университет Нощта на учените стартира в късния следобeд - 16:00 часа в Аудиторния комплекс на бул. "Васил Априлов" №15А. Награда на ректора ще бъде връчена на най-добър утвърден изследовател и на млад учен. Ще бъде представено пред публика и изданието "Научни пътеписи - видяно и преживяно", което включва есета и пътеписи на студенти и преподаватели, участвали в академична мобилност.

За тези, които не се страхуват да бъдат в светлината на прожекторите и да защитят своята теза пред широка аудитория е дебатът "Европа, Америка или Азия - по-доброто място за наука и обучение?", с включун куиз между три отбора от преподаватели и студенти. Те ще са формирани на географски принцип и в състава им ще влизат утвърден учен, млад учен или докторант и студент. Медиците са подготвили още благотворителен базар и градинско парти, на които ще бъдат подредени изложби с колекции и ще се проведе разпродажба на кулинарни изделия и сувенири, изработени от учени и студенти.

Програмата в Университет по хранителни технологии ще стартира с презентация на тема "Въведение в тайните на науката за храните". По-късно ще бъде представена книгата "Етеричните масла в кулинарията", написана от студенти от УХТ. Млади изследователи ще разкажат за употребата на етеричните масла в кулинарната технология, паралелно с презентацията им от 16:30 ч. в Аула "Милен Бешков" в Ректората е организирана е и дегустация на ястия, създадени от студенти. Второ дегустаторско събитие е коктейлът, посветен на темата "Тайните на традиционните храни и напитки". Той ще стартира в 19:30 ч. в учебния ресторант "Мартин Радклиф" и фоайето на Ректората на УХТ.



Още по темата: общо новини по темата: 8
27.09.2013 »
27.09.2013 »
26.09.2013 »
25.09.2013 »
24.09.2013 »
28.08.2013 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: