ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
С бели маски протестират срещу софийския боклук
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:00 / 15.09.2009Коментари (5)3622
© Plovdiv24.bg
С бели маски на устата природозащитници и жители на Кадиево и Оризари ще протестират срещу приемането на софийския боклук на общинската сесия в четвъртък. Над хиляда души вече са се подписали под петицията на "Зелените" до Европейския парламент срещу намерението на правителството и общината Пловдив да приеме поредни сто хиляди тона бали, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Кметът на нашия град - чрез своя общински еколог, на практика излъга пловдивчани, че когато гори едно сметище, не се отделят диоксини и фурани, тези вещества ги няма... И въпросът е приключен. Може да се карат бали от София, може до безкрай да се пълни сметището. И когато се самозапали или някой го запали, няма нищо опасно за хората. Младите хора по улиците се нуждаят от нашата защита, тяхното здраве за нас е по-важно от трийсетте милиона, които Пловдив ще получи за софийския боклук", като обвинение прозвучаха думите на председателя на партия "Зелените" Васил Къдринов на пресконференция днес.

Правителството пък се опитвало да заблуди Европейската комисия, че има план за решаване на проблема и по този начин получило като толеранс шестмесечно отлагане на санкциите. "Това ли им е решението? Да ни докарат боклука тук?" - негодува Къдринов. В лакомия за обещаните милиони и лобизъм за големи строителни компании той заподозря общинските съветници, които сякаш били готови за положителен вот: "Това са мръсни пари. Не ги щем. Вярно, посред тази криза с тях ще живне общинската икономика, ще се осъществят големи строителни проекти. Ние сме за зелени работни места, от които няма да пострадат нито здравето на хората, нито природата." 

Кметът на Цалапица се бил съгласил да приеме софийските бали, стига да не минават през селото. Но вятърът гонел миризмите и отровите към Оризари, Кадиево и Пловдив. В двете села хората са настръхнали. Не са съгласни да заплащат със здравето си обещаваната им от кмета там вече втори мандат канализация. 300 от общо 350 души население на Оризари са "против". За два дни в Кадиево - въпреки заплахите на кмета Стоян Чолаков - над 600 от всичките 940 жители са се подписали под своето несъгласие. 

"Цяло едно поколение израсна с проблемите на софийския боклук. Диоксините и фураните, дето уж ги нямало, правят кожните обриви и алергии на децата ни. Излъгаха ни и кметът на Пловдив, и кметът на община "Родопи". Преди изборите и двамата обещаваха, че няма да допуснат нито една бала софийски боклук на сметището ни. Днес и на двамата ще занеса отворено писмо от жителите на селото, с което настояваме да изпълнят обещанията си. Не е наша работа да измисляме решение на проблема. Има си специалисти. Ние искаме чиста природа", категоричен беше председателят на Инициативния комитет в Оризари Красимир Моллов.

Нова опасност към Пловдив можел до довее вятърът от пазарджишкото село Главиница според експерта на "Зелените" Георги Стефанов. Английска фирма имала мераци да строи там завод, в който всекидневно да се изгарят  по сто тона отпадъци при 850 градуса температура. Бъдещите инвеститори дори организирали безплатна екскурзия на делегация от селото в Дания, за да видят хората с очите си колко е хубав подобен завод. Но спестили "малката" разлика, че там горенето е плазмено - при над 1400 градуса. Само при толкова високи температури в процеса на горене изчезвала така наречената "мръсна дузина" - 12-те УОЗ /устойчиви органични замърсители/ . Почти непознатата заплаха, както я наричат еколозите, е породена от модерния ни бит, част от който са всякакви най-нови материали. 12-те вещества, причиняващи ракови заболявания, се отделят при горене. Те са толкова фини, че не ги улавят никакви филтри. И щетите, които нанасят върху здравето, не можело да се компенсират с никакви милиони.

"България трябва да си плати глобите и да реши проблема веднъж завинаги, а не да си играе със здравето на своите граждани", убеден е Васил Къдринов. И направи проста сметка: 30 милиона лева - равно на 15 милиона евро - за 100-те хиляди тона боклук, които ще дойдат в Пловдив. Балите са общо 400 хиляди тона. Ако за всяка стотица правителството ще плаща по 15 милиона, стават 60 милиона евро. Това е глобата - при разчети от 50 000 дневно,- която България би платила за три и половина години. "Защо не се напъне правителството и не сложи точката?" - пита природозащитникът.  



(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 152
28.11.2013 »
30.11.2012 »
28.11.2012 »
28.11.2012 »
26.11.2012 »
13.11.2012 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
против протестите... тия бебешки аргументи са смешни даже ме е срам да коментирам
0
 
 
Много глупав аргумент. Добре да кажем че правителството (тоест ние данъкоплатците) така или иначе трябва да плати 60 милиона евро. Каква е разликата? Ами разликата е че 60 милиона ще останат в България и ще се използват за благоустройството на страната а няма да бъдат изгубени. Второ, със или без софииски боклук там сметеще си има така че вятъра така или иначе ще гони миризмите. Същото важи и за самозапалването. Трябва подобрен контрол за да не се случва такова самозапалване. За завода за горене на боклук не мога да коментирам, но мисля че ако се спазят всички европейски екологични изисквания (които също важат в България и всички други европейски страни) опасноста за населението би била минимална.
0
 
 
Аз не знам, то нали ще дават милиони левове софиянци за този боклук.Пък и нали все пак е сметище, ако се запали пак ще има диоксини и фурани само дето няма да са софииски.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: