С атракции учат малките пловдивчани на екологично поведение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:30 / 14.10.2012
2668
Днес на площад "Стефан Стамболов", град Пловдив представители на Министерство на околната среда и водите и община Пловдив откриха кампанията "Не изхвърляйте опасните отпадъци - те са вредни".

Инициативата "Не изхвърляйте опасните отпадъци - те са вредни" е национална и се провежда за втори път през настоящата година. Първото събитие се състоя през месец юни в град София. Идеята на организаторите е тя да стане традиционна, защото тяхното разбиране е, че отношението към опасните отпадъци трябва да се възпитава.

Началото на празника в Пловдив беше дадено от най-новия супергерой ЕкоМен, създаден специално за целта на кампанията. Стотици деца и техните родители получиха обучителни книжки-комикси с участието на супер героя и много други награди от организаторите.

Вокални групи, фолклорни ансамбли и детски танцови формации от Пловдив, Смолян и Рудозем се погрижиха за доброто и празнично настроение на участниците. Голямата изненада на събитието беше известният фокусник Д-р Джакел, който се погрижи децата да развихрят своето въображение и да почувстват силата на магията.

Всички присъстващи имаха възможност да наблюдават различни практични демонстрации за правилното събиране, разделяне и съхранение на опасните отпадъци. Чрез забавни игри и викторини стотици деца и техните родители научиха полезни факти за отпадъците и вредите, които те могат да причинят на природата и хората.

"Кампанията "Не изхвърляйте опасните отпадъци - те са вредни" е ориентирана към най-малките представители на нашето общество, които са бъдещето на страната ни. Целта ни е по достъпен и атрактивен начин да обучим децата, да променим нагласите им и да изградим култура на отговорно и екологично поведение", каза Владимир Русинов, Изпълнителен директор на "Норд Авторециклинг" АД и "Норд Елрециклинг" ЕАД.

"Щастлив съм, че след София, Пловдив е втория град-домакин на кампанията "Не изхвърляйте опасните отпадъци - те са вредни". Надявам се, че тя ще се превърне в национална кампания, която ще продължим и в други градове в страната. Приветствам идеята на организаторите да ангажират деца от различни възрасти с каузата за опазване на природата чиста. Отговорното и екологично поведение трябва да се възпитава от най-ранна възраст у децата.", коментира Стефан Стефанов, Директор на дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите", Министерство на околната среда и водите.

"Вярвам, че тази кампания ще сложи началото на една промяна в разбиранията и в отношението на хората към отпадъците. Надявам се с помощта на организаторите й да превърнем град Пловдив в едно по-добро и по-чисто място за живеене.", каза доц. Стефан Шилев, директор на Дирекция "Екология и управление на отпадъците" в община Пловдив.

Изпълнителният директор на Българската асоциация по рециклиране г-н Владимир Димитров поздрави децата и техните родители и им пожела хубав празник и добро настроение.

Целта на кампанията "Не изхвърляйте опасните отпадъци - те са вредни" е да възпита отговорно отношение към съхранението и изхвърлянето на опасните и вредни отпадъци. Стремежът е у децата и техните родители да бъде изградено разбирането, че вредните отпадъци трябва да се събират разделно, да се предават в специализирани пунктове и да се рециклират. Основната цел на кампанията е да обучи децата, да промени нагласите им и да изгради култура на отговорно и екологично поведение.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Клиент: Преведох пари към собствената си сметка, а банката ми удъ...
Щурo и незабравимо събитие предстои край Пловдив
Обявиха ареста на Георги Георгиев за незаконен
Започнаха изкопни дейности в зелената площ пред "Пълмед", кметств...
Кметът на "Западен" потвърди за ново кръгово и нов светофар на "П...
Под засилена охрана в Пловдив пристигнаха 1 180 500 хартиени бюле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).