С 500 хил. лв. маркират Пловдив, поставят бягащи светофарни уредби, правят повдигнати пешеходни пътеки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
11:00 / 01.05.2012
7779
Близо 500 хил.лв. са предвидени за хоризонталната и вертикалната маркировка на Пловдив, съобщи за Plovdiv24.bg ресорният зам.-кмет Александър Държиков.

"Очакваме до края на месец май да бъде избрана фирмата- изпълнител, а средствата, предвидени за тази година са много повече от миналата. За маркировка сумата от 180 става 250 хил.лв., а за пътни знаци- от 160 хил.лв. на 230 хил.лв.", поясни още той. 

На всички новоасфалтирани булеварди се предвиждат нови пешеходни пътеки, термопластик. На някои места ще има и нови бягащи светофарни уредби. Става въпрос например за опасните пешеходни пътеки като тази на бул. "Васил Априлов"- до ресторант "Хитър Петър" и пред големия хипермаркет на Пещерско шосе.

"Навсякъде, където няма предвидени изкопни работи, а това сме съгласували с 4-годишния план за ремонти на кабелните оператори и дружества като ВиК и Топлофикация, ще поставяме пешеходни пътеки с термопластична боя. Тя е 3-пъти по-скъпа, но гаранция й е 4 години по-голяма, дори на практика се оказва, че е повече. Една от тези пътеки в момента има на бул. "Източен", и тя е във видимо добро състояние", разказа Държиков.

Той допълни, че въз основа на заповед на Министерството на вътрешните работи там, където е необходимо ще се извърши и повдигане на пешеходните пътеки.

"Имаме вече виждания за това, дори имаме одобрен проект от фирмата, която изготвя Генералния план за движението на града. Къде обаче ще бъдат повдигнати пътеките, ще стане ясно след анализите на КАТ. По стандарт, те ще са по-ниски от т.н. легнали полицаи и трябва да са високи до 7 см. Снабдени са с удобна траверса, по която ще минава и масовия градски транспорт. Ще изглеждат като рампа и повечето от тях ще са направени с термопластик", каза зам.-кметът. 

Според него повдигнати пешеходни пътеки трябва да има например на две, три места по бул. "6 -ти септемри". Става въпрос за тази между Областната управа и бул. "Копривщица", пътеката преди бившия ресторант Стадиона, на която въпреки, че е регулирана със светофар, стават много инциденти, а третата е на "Билла"- до моста на Адата. 

Държиков поясни защо маркировката на улиците в Пловдив не е стартирала досега. Той припомни, че миналата година вертикалната и хоризонталната сигнализация се поставяше от външна фирма, избрана с процедура по ЗОП. Маркировката се поставяше от "Битулайт", договорът на която изтече на 4 август, 2011г.

На 30 март, същата година тогавашния директор на ОП "Охрана и сигнализация" Александър Стайков входира писмо до Славчо Атанасов, в което иска да получи указания за стартиране на процедура по ЗОП за избор на изпълнител, който да маркира града след август месец. Оказва се обаче, че от края на март до края на мандата на предишното управление на Община Пловдив не са предприети никакви действия за провеждане процедури по избор на изпълнител. 

След 3 август, 2011г. фирма-изпълнител няма. Реалното стартиране на обществената поръчка става през февруари, тази година и само 56 дни тя трябва да стои на сайта на Агенцията.

Виж коментарите (10)

Още по темата (413):
07.12.2023 Заместник-кмет на Пловдив заговори за черен списък с фирми
20.09.2023 Дупка зейна на бул. "Шести септември" в Пловдив
21.06.2023 ВиК проверява за по-сериозен проблем заради пропадането на асфалта на кръстовище в Пловдив
21.06.2023 Дупка гълта автомобили на възлов булевард в Пловдив, сеирджии снимат
27.10.2022 Дупка на една от най-натоварените пътни артерии в Пловдив
06.10.2022 Въоръжете се с търпение! Брутално задръстване на възлово място в
Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).