Родител подозира корупционна схема в пловдивско училище

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
12:17 / 04.11.2022
8186
Проблемът с изхранването на децата от ОУ "Димитър Димов" с кетъринг е разискван надълго и нашироко на нарочна родителска среща снощи. Борислав Костов, родител на дете от училището, разказа подробности пред Plovdiv24.bg

- Какво се случи снощи на родителската среща?

- Дойде представител на фирмата. Трябваше да дойде самият собственик, беше обещал, че ще дойде Цанков, който е общинският съветник. Дойде представителят и каза, че цените били високи, защото навсякъде се било вдигнало, защото работели със "Стара планина“ продукти. Глупости. Директорът ги защитава.

- Вие всъщност какво искате?

- Да се готви на място, както беше преди.

- Искате да се развали договорът и да се върне старата фирма?

- Може и да не е старата. Да се готви на място.

-  Фирмата е преценила, че за толкова малко деца не може на място да се готви.

- Във вашия материал от вчера е дадена думата само на Цанков. Не е взета от другата страна, на другата фирма.

- На коя друга фирма?

- "Риа 2000“ Радка Антонова.

- А защо трябва да взимаме на нея думата?

- Ами защо само на собственика на кетъринг фирмата? Той ще излъже.

- Вие какви отношения имате с г-жа Антонова?

- Аз нямам никакви. Вчера я видях за първи път. Дойде жената, за да се защити.

- Знаете ли каква е процедурата? Бил е обявен конкурс, на който се явяват еди колко си фирми и е избран победител. В срока за обжалване няма подадена жалба от друга фирма, включително от г-жа Антонова. И сега какво искате?

- Да се разследва директорката защо не е заложила в конкурсните условия да се готви на място, защото тя лично го обеща, че столът ще бъде затворен за ремонт, ще се подменят аспиратори и разни други неща. А фирмата казва: ние не сме обещали ремонт. Кой лъже трябва да се установи.

Вчера се качихме няколко родители при директорката, взехме договора, ще го прочетем. Едвам се съгласи да го даде. Тя с недомлъвки говори. Това, което Цанков казва, че при старата фирма са се хранели 25-30 деца, не е вярно. Госпожата каза, че е хранила 500 деца годишно.

- Откъде са тия 500 деца, след като училището е със 160 деца?

- За годишна база тя ги каза.

- Цанков говори за дневна база – 30 деца.

- Това не е вярно. Затова казвам да се направи среща между г-жа Антонова и г-н Цанков и тогава там да го каже това.

- Ние можем само да изложим фактите от всички страни, а вие може да си подадете жалба в прокуратурата и там да разследват кой крив и кой прав и дали има основание за разваляне на договора. Конфликтът е между вас като родители, директорката и новата фирма. Старата фирма няма нищо общо.

- Реално е така, старата няма. Искаме да разберем защо не се готви на място, а директорката обещава. Казва: "Ще бъде затворена кухнята за планов ремонт“.

- Било е направено проучване, което е установило, че не е икономически изгодно на място да се готви за толкова малко деца. Затова се готви в кухня майка, от която със същата храна се зарежда и кухнята в ОУ "Димитър Димов“.

- Това е менте проучване. Г-н Цанков, защото е силен и няма кой да му каже нищо.

- А вие как ще докажете, че е менте?

- Като се проверят документите от старата фирма. В нашия клас има 20 деца, в старата фирма се хранеха 20 деца. Той казва, че са се хранели 25-30 деца. Само от нашия клас се хранеха всичките. Мога поименно да ви ги кажа.

Това проучване е менте. Минимум 100 деца се хранеха от старата фирма. Столът беше пълен винаги, аз съм ходил за купони, столът беше пълен, всички бяха доволни и никой не е мрънкал. Тия проучвания не знам той как си ги прави.

- При старата фирма влизали ли сте в кухнята?

- В самото помещение не съм влизал, но съм я виждал от шублера, където се продават купоните.

- Децата ви, разбрах, че и голямото ви дете е учило там, оплаквали ли са се, че е мръсна посудата, че не е чисто?

- Не. Сега малкият има оплаквания.

- От какво се оплаква? Коремът го боли или повръща?

- Коремът го боли. Снощи на срещата стана въпрос, казват го и други родители. На директора го казаха.

Моето дете казва: "Тате, кога ще върнат стария стол?“, докато лятото течеше ремонтът. Казах му, че май няма да го върнат. И други родители снощи го казаха. И тя не знае директорката какво да каже снощи. С недомлъвки говори: Аз така, аз така и недомлъвки, трепери такава, докато се качим да даде договора. Има някаква корупционна схема според мен.

- То е най-лесното така да обвините някой в схема и ей така да се говори.

- Не, не.

- Въпросният общински съветник се занимава поне от 15 години с хранителни продукти.

- Знам. И е много силен. Даже е доминатор на пазара на кетъринг услугите.

- И сега ще се борим срещу доминатора на пазара на кетъринг услугите?

- Защо да не? Какво е повече той от мен, от вас и от всички други?

- Не може ли да готвите вкъщи и вашето дете да се храни с домашна храна, след като има проблем с храната от кетъринга?

- Няма проблем, както в момента много родители готвят вкъщи и им дават на децата такава храна, но най-добре да яде топла храна на място. Вкъщи, като я сготвя, няма как да е топла – подготвя се вечерта.

- Какво друго се случи на родителската среща снощи?

- Дойде представител на фирмата, показаха му се снимки на ябълки с дупки, каза че не знае откъде са тия ябълки. Показаха му снимки на порциите, които са по 130-140 грама, а господинът Цанков пред вас е казал, че са 250 грама, което не е вярно. Може да се претегли.

Всички питахме директорката защо не е заложено в конкурсните условия да се готви на място. Директорката каза: "Аз обещах топла храна“. Родители пуснаха запис от телефоните, когато е имало родителска среща, че се затваря столът за ремонт. Тя казва: "Ще сменим аспиратори, печки, ще сложим нови столчета, нови масички и децата пак ще се хранят тук.“. Каза, че ще се готви на място.

Питахме защо 8 месеца се прави ремонт на 4 стени. Аз съм строителен работник и казах, че ние, двама човека, този стол ще го направим за 7 дни. Една преградна стена е направена и са шпакловани и боядисани 4 стени и са сложени едни щори. Това е един стол от 30 квадрата.

Антонова е управител на фирмата, която 17 години е готвила в училището. Жената беше поканена снощи и дойде. Двете с директорката влезнаха в спор и накрая Антонова каза, че ще съди директорката, защото лъже най-безпардонно и защитава човек, защото е голям, има контакти, връзки и т. н.

Поискахме да разговаряме и с управителката на предишната фирма, но тя отказа. Plovdiv24.bg е готов да предостави възможност на всички страни в конфликта да изразят своето мнение.

Виж коментарите (2)

Още по темата (2):
05.11.2022 Тежки обвинения срещу директорка на училище в Пловдив, била долна
лъжкиня
03.11.2022 Проблем в училище в Пловдив. С какво хранят децата ни?
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).