Римския стадион ще презимува под бетона

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
15:52 / 06.11.2009
6631
Близо седем месеца след като бе одобрен проектът за ревитализацията на Римския стадион на стойност около 900 хиляди евро, на място още не са започнали никакви дейности.

Когато бившият областен управител Тодор Петков представяше проекта в края на април, направи прогнозата, че наесен вече ще се работи. За да освободят терена навреме, от общината дори хукнаха да търсят ново място за художниците от "Джумаята". Оказа се, че нещата не стават нито толкова лесно, нито толкова бързо.

НИПК изрази резерви към проекта, защото щяла да се намали проходимостта на Главната. Новоназначеният тогава областен Иван Тотев предприе почти всекидневни совалки до София и с помощта на заместник-министъра на културата Тодор Чобанов авторският екип на проекта убеди хората от института.

"Сега пак ще ни помага заместник-министърът. Имаме проблем с Агенцията за обществени поръчки. Повече от месец водим кореспонденция за видовете конкурсни процедури и тяхната последователност. Голям спор имахме за това, че не можем да направим открит конкурс за технически проект. Може да се работи единствено с проекта, който спечели финансирането от Европейското икономическо пространство, който е с авторски права", обясни Тотев за Plovdiv24.bg

След намесата на Тодор Чобанов се очаква от агенцията да изпратят писмо за директно възлагане на техническия проект. "Вървим на ръба със сроковете", призна областният, но смята, че със съкращаването на времето за предстоящите строително-монтажни работи, пропуснатото може да се навакса. Най-късно напролет Джумаята трябва да е вече строителна площадка, а до 30 април 2011 г. сегашната бетонна плоча над Римския стадион да е изцяло отхлупена, за да открие пред очите на пловдивчани и гостите на града една от най-ценните археологически забележителности.  

Виж коментарите (3)

Още по темата (161):
11.04.2023 Ударно започна почистването на един от туристическите обекти в Пловдив
17.02.2023 За един месец оправиха счупеното стъкло на Римския стадион в Пловдив
29.01.2023 Дано никога повече да не ставаме свидетели на подобна грозна гледка в центъра на Пловдив
23.01.2023 Добра новина за един от най-посещаваните туристически обекти в
Пловдив
18.01.2023 Хванаха гаменчето, което счупи стъклото на Римския стадион
16.01.2023 Питаме малкото вандалче - защо го направи? Сега срам ли те е?
Още новини от Новини от Пловдив:
Днес маршрутът на автобусна линия 116 ще е друг
За кратко ограничават движението пред кметството в "Източен"
В Пловдив продължава да расте броят на предложенията за работа
Читател: Този хубосник застраши движението в Пловдив заради необе...
Удостоиха посмъртно непрежалимия Алек Попов с голяма награда
Извънредна ситуация с високи води на река Въча край Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).