Режат децата от празниците и екскурзиите заради стачката

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:43 / 08.11.2007
2688
Няколко варианта за отучване и наваксване на учебния материал, който учениците изпуснаха заради стачката, ще предложи на Министерството на образованието Съюзът на работодателите в училище, обявиха днес от Регионалния инспекторат по образование в Пловдив. Предложенията касаят тези, които са стачкували 80%, а останалите само ще преструктурират учебния материал. Директорите предлагат да се отмени ваканцията на първокласниците, така както предложи и МОН.

Да не се пипа и да се запази продължителността на Коледната ваканция, която е празнична за цялата страна, настояват директорите.

Учебни да бъдат първият и последният ден от срочната ваканция, която е предвидена за 1 до 4 февруари. Пролетната ваканция, която винаги е от 31 март до 8 април, да се съкрати с един ден и учениците да дойдат на училище от 7 април. Великденската ваканция, вместо от 26 да бъде от 29 до 30 април.

Училищните директори предлагат още свиване времето за провеждането на празници в училище до един ден, освен юбилеите. Спортните празници също ще отпаднат тази година. Директорите предвиждат да ограничат до минимум и екскурзиите на учениците в учебно време, като предлагат те да се планират и съгласуват с Инспектората за цялата година. Тези, които позволяват непланирани екскурзии ще носят цялата отговорност за това, казаха от РИО в Пловдив.

Има предложение часовете по свободно избираема подготовка /СИП/ и задължително избираема подготовка /ЗИП/ също да бъдат съкратени, но това засега изглежда неразумно, коментира Александър Буздрев.

Учебният материал в учителските разпределения трябва да се преструктурира, като се съкратят часовете за обощения, преговор и упражнения. В никакъв случай в началния курс това не бива да става за сметка на други предмети, като физическо и музика, казаха от Образователния инспекторат.

Засега не се обсъжда отучване в съботни дни като нецелесъобразно. Това може да се наложи само заради грипни епидемии.

В този смисъл от РИО апелират към учителите средствата от СБКО, които си разпределят всяка година, да се пренасочат за ваксини, за да се предпазят педагозите от тези заболявания.

Предложенията на директорите ще бъдат разгледани и обсъдени обстойно в РИО на МОН в Пловдив и ще бъдат представени за одобрение от Министъра на образованието Даниел Вълчев. Те ще влязат в сила най-вероятно от другата седмица. Дотогава учителите сами ще преценяват по какъв начин да наваксват учебния материал, като съблюдават да не се претоварват децата и да няма оплаквания от родители. При доказани такива случаи учителите ще бъдат наказвани и санкционирани.

 



Източник: Дарик

Виж коментарите (0)

Още по темата (129):
06.01.2008 РСО „Подкрепа” – Пловдив против забраната на стачките
03.12.2007 Учителите са готови да подновят протеста си
21.11.2007 Обсъждат допълнителни заплати за учителите в Пловдив
09.11.2007 Санкционират учителите ако претоварват учениците
07.11.2007 В гимназията по икономика в Пазарджик ще наваксват учебния материал
07.11.2007 Учители в Раковски ще стачкуват щафетно
Още новини от Новини от Пловдив:
Зов за помощ! Калин отново има нужда от средства за животоспасява...
Адвокатката на барикадиралия се полицай: Опитал е да се обеси на ...
Министърът на МВР: 12 часа тежки преговори в Пловдив!
Пловдивската полиция с подробности около задържането на полицая, ...
Безплатен скрининг в Световния ден за борба с хипертонията
Приключи сагата с барикадиралия се в дома си бивш полицай в Пловд...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).