Референдум за бъдещето на Белащица ще има въпреки кмета на "Родопи"

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
13:25 / 16.11.2023
2267
Административният съд в Пловдив остави без уважение искането на кмета на община "Родопи" да бъде спряно провеждането на местен референдум в Белащица на 17 декември. Датата беше определена със заповед на областния управител Илия Зюмбилев. Въпросът на допитването е: "Искате ли село Белащица, запзвайки статута си на село, да се отдели от община "Родопи" и да се присъедини към община Пловдив?". Определението съда може да бъде обжалвано пред ВАС, предава Plovdiv24.bg.

Производството по делото е образувано по жалба на временно изпълняващ длъжността кмет на Община "Родопи". Претендира се отмяна изцяло на акта поради незаконосъобразност и присъждане на разноски, в т.ч. държавни такси и юрисконсултско възнаграждение.

В деня на разглеждане на делото, 15.11.2023г., постъпва молба от кмета на община "Родопи", с която отново е заявено искане за спиране на допуснатото по силата на закона предварително изпълнение на оспорената заповед.

Според разпоредбите на чл.180 от АПК, оспорването не спира изпълнението на общия административен акт, какъвто е настоящият случай. Съдът може да спре допуснато предварително изпълнение на административен акт, ако би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда, като изпълнението може да се спре само въз основа на нови обстоятелства. В конкретния случай не са приложени доказателства в тази посока, а са заявени възражения относно незаконосъобразността на оспорения по делото акт и са изложени притеснения относно евентуалните последици от резултата от референдума, които не следва да бъдат обсъждани в настоящето производство.

Приложеното към процесната молба отрицателно становище на кмета на село Белащица, е лично и неотносимо към разглеждания спор, тъй като защитата на законните права и интереси на жителите на село Белащица, осъществявана от кмета на селото, не следва да ограничава правото на жителите на селото на пряко участие в местното самоуправление чрез референдум.

Административният съд намира, че искането за спиране изпълнението на заповедта на областния управител, се явява немотивирано и недоказано на основания, които биха се противопоставили на защитени държавни, обществени и други интереси.

Виж коментарите (0)

Още по темата (147):
07.05.2024 Малка община, граничеща с Пловдив, настигна София по строителство и е първа по прираст
28.12.2023 Сигнал: Селата в община "Родопи" се разпродават!
20.12.2023 Кметът на село, в което живеят много пловдивчани: Ако станем част от Пловдив, ще му създадем доста проблеми
18.12.2023 Наливат 13 милиона лева в едно от най-близките до Пловдив села
18.12.2023 Кметът на община "Родопи" доволен, че Белащица не се присъедини към Пловдив
17.12.2023 Белащица няма да се присъедини към община Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Лиляната изпрати абитуриентите
Нов инцидент на мястото, на което стана фаталният сблъсък с джипа...
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
Керана и още 13 млади пловдивчани с награди за 24 май
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).