Редовни полети до Лондон наесен, ако съветниците побързат с решението си за летището

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (23)
11:50 / 14.05.2010
7287
Пловдив няма да е сред учредителите на сдружението с нестопанска цел "Фонд за развитие на летище "Пловдив" - южната врата на България", след като на вчерашната общинска сесия предложението на кмета Славчо Атанасов общината да поведе парада не събра необходимите гласове. 

Веднага започнаха юридически консултации между съветниците от ГЕРБ и групата на ССД-ЗС "Александър Стамболийски"-Граждански съюз за нова България, които настояваха, че въпросът не търпи отлагане. Предприеха документални поправки, така че предложението да стане приемливо за колегите им. Идеята беше то да бъде гласувано на втора сесия, която се проведе веднага след първата. Но в крайна сметка не беше входирано.

"Най-вероятно ще бъде внесено отново на следващата сесия, която ще е на 27 май, и едва след това ще се включим в сдружението, което е отворено", съобщи главният секретар на общината Борислав Инчев за Plovdiv24.bg

"До края на следващата седмица трябва да проведем общото събрание на учредителите и да започнем регистрацията на сдружението. Трябва да го има черно на бяло до 25 и 26 май, когато "Райън еър" идва за преговори", коментира изпълнителният директор на летището Дойчин Ангелов

Решения за участие до момента са приели общинските съвети на Асеновград, Хисар и "Родопи". Очаква се включването на Смолян, Чепеларе, Велинград, Сдружението на родопските общини, в процес на подготовка е Асоциацията на тракийските общини.

Сред пловдивските общински съветници се намериха много скептици. Харесвайки по принцип идеята да има работещо летище с редовни пътнически полети, треска ги тресяла, като си помислели, че общината можела за пореден път да се изпързаля, както станало при съдружието с Гергов в "Пълдин туринвест", от което изгубила имущество за милиони.

"Парен каша духа", буквално изстреля Спас Гърневски. Той и съпартийката му от ДСБ Даниела Желязкова най не харесаха представения им проект за устав на сдружението, от което не ставало ясно с какво имущество щяла да участва общината. Устава трябвало да го измислят нашенските съветници, защото Пловдив бил най-важният в сдружението и щял да участва с най-много във фонда.

"Какво ще представлява този фонд? Няма ли да натовари бюджета? Другите са все малки общини, които биха се възползвали. А като се даде на концесия, за каквато се заговори?" - поредица въпроси зададе Стефан Таушанов.  

"Има някакво недоразумение. На фонда не му трябват имоти. Още през януари - за да има равнопоставеност, кметовете решиха да се участва с минимум по 50 стотинки на жител. За община Хисар, според броя на населението, сумата е около 9500 лв., но там решиха да се включат със 100 хиляди лева", обясни Ангелов. Концесия пък се предвиждало само за каргото, а не за пътническите превози. В сдружението всички щели да са равнопоставени, общото събрание ще одобри устава, за който в момента има само проект.

Срок за участие във фонда до 1 май 2012 г. поиска Камен Шишманов като застраховка да не се повтори горчилката от пловдивския офис в Брюксел, който не се ползва, но общината била длъжна да плаща високия наем, докато не се намерел нов наемател.

До 27 май съветниците трябва да се преборят с вътрешните си съмнения и подозрения. Правителството вече направи първата крачка - специален жест към летище "Пловдив", като от 1 май намали за срок от две години държавните летищни такси с 50%, ангажимент на летището е да намали и таксите за наземно обслужване на авиокомпаниите, фондът за споделяне на риска е третото условие за привличане на световни нискотарифни авиопревозвачи. Ако нещата вървят по плана на Ангелов, през септември може да започнат първите редовни полети от Пловдив до Лондон. 

Виж коментарите (23)

Още по темата (471):
26.04.2024 Започна проектирането на жп гара до летище "Пловдив"  
24.04.2024 Полети до три нови дестинации може да има скоро от летище "Пловдив"
17.04.2024 Полети до Рим и Милано от Пловдив?
14.04.2024 Искат директни полети Виена-Пловдив, по подобие на дестинация Лондон
12.04.2024 Това ли е истината за летище "Пловдив"? София не иска конкуренция?
06.04.2024 Започват преговори за авиолиния от Виена до Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).