Разследващите големия пожар на складовете се запознаха с пораженията отблизо

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
16:09 / 24.08.2016
5406
Разследващите големия пожар на тютюневите складове се запознаха с пораженията по сградите отблизо, видя репортер на Plovdiv24.bg

Огледите започнаха днес и се извършват от наблюдаващия прокурор, екип от трима следователи при Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура - Пловдив, разследващи полицаи при Областна дирекция на МВР - Пловдив и експерти от сектор "Пожаро-технически експертизи" в отдел "Център за изследвания и експертизи" при Дирекция "Критична инфраструктура, превенция и контрол" на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" при МВР - София, Националния институт по криминалистика и криминология при МВР - София, факултета по "Пожарна безопасност и защита на населението" при Академията на МВР и Базовата научно-техническа лаборатория към Областната дирекция в Пловдив.

Вече е готов и констативният протокол на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата за извършената по нареждане на министър Вежди Рашидов още в понеделник проверка на място.

В него се казва: "Тютюневият склад на ул. "Капитан Андреев" 2 заема североизточния фронт на квартала, заключен между улиците "Иван Вазов" и "Г. М. Димитров". Представлявал е сграда с височина около 14 м до кота корниз, с дървена междуетажна и покривна конструкция, с масивни тухлени зидове. Състои се от полусутерен, висок първи етаж, почти равностойни три етажа и подпокривно ниво (тип атика).

По архивни данни над нивото на сутерена е изпълнена стоманобетонова плоча (вероятно по-късна намеса), а колоните в сутерен са масивни, тухлени.

При огледа се констатира, че покривната и междуетажните дървени конструкции са изгорели напълно при пожара. Силно е засегната дървената дограма. Не може да се даде оценка за състоянието на запазените изцяло в план и височина фасадни зидове. Богатата орнаментика е съхранена в състояние близко до това преди пожара.

Сградата на ул. "Екзарх Йосиф" 13, бивш тютюнев склад, преустроен за камерна ферментация на тютюна през 50-те години, заема западния ъгъл на квартала, описан по-горе. Състои се от полусутерен, три равностойни етажа и високо подпокривно ниво (тип атика) - височина около 14м до кота корниз, с частична дървена междуетажна конструкция, дървен покрив, с масивни фасадни тухлени зидове и масивно ядро от стоманобетонова конструкция и тухлени зидове (по архивни данни).

При огледа се констатира пълно изгаряне на покривната и междуетажните дървени конструкции и дървена дограма. Не може да се даде оценка за състоянието на запазените вътрешни и фасадни конструкции, въпреки че фасадите нямат депланиране и загуби във височина. Орнаментиката е строго геометрична, сравнително скромна и съхранена в задоволително състояние. Северозападната фасада е нарушена от множество кръгли отвори на технологични въздуховоди, свързани с ферментационния процес.

Тютюневият склад на ул. "Капитан Андреев" 2 е свързан с метален тунел, през ул. "Г.М.Димитров" със сграда, бивш тютюнев склад, без статут на единична недвижима културна ценност (НКЦ), засегнат от пожара по аналогичен начин и принадлежащ на груповата културна ценност Система от улични ансамбли по ул. "Иван Вазов" и ул. "Цанко Дюстабанов", съставен елемент на ИЗ "Филипопол-Тримонциум-Пловдив".

Виж коментарите (0)

Още по темата (110):
01.02.2022 След 5 години: Пуснаха движението пред изгорелите тютюневи складове на ул. "Иван Вазов"
24.11.2021 Изгорелите тютюневи складове в Пловдив стават жилищни сгради
29.11.2020 Спор, дали ул. "Иван Вазов" да е пешеходна зона, блокира старта на проекта за Тютюневия град
12.10.2020 Ясна е окончателната съдба на изгорелите тютюневи складове на ул. "Иван
Вазов"
09.10.2020 Клошарят Любо, който бе обвинен за пожара в Тютюневия град, с нов дом и
работа
03.10.2020 Клошарят Любомир Данчев излежа четиригодишната си присъда за пожара в тютюневите складове в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).