Разширяват пешеходната зона в "Капана"! Одобрявате ли?

Автор: Васил Динев
Коментари (11)
13:35 / 30.07.2016
6117
Ул. "Абаджийска" е на път да стане част от пешеходната зона на квартал "Капана", научи Plovdiv24.bg. На свое заседание на 2 август пловдивският Общински съвет трябва да вземе решение за предприемане на действия точно в тази насока. 

Повод за предложението станаха желанията и обоснованото мнение на граждани от ул. "Абаджийска" за превръщането й в пешеходна зона.

"На база изложените мнения, както и отчитане местоположението и общественото значение на улицата, може да се направи заключение улицата да бъде включена в обхвата на пешеходната зона в резултат на което да се създаде единен облик на целия квартал и да се осигури нормална връзка между квартал "Капана" и Стария град", пише в обосновката на внесеното предложение.

Във връзка с казуса София Железарова, една от най-горещите поддръжници на идеята ул. "Абаджийска" да се включи към пешеходната зона на "Капана", излезе с отворено писмо до кмета Иван Тотев.

Уважаеми г-н кмет,

Във връзка с проведената дискусия по повод нашата петиция вх. № 15 П 4442/31.03.2015 г. за включване на ул. "Абаджийска" към пешеходна зона, която за съжаление се превърна в махленска свада и в която нито една от страните не успя да изложи аргументи, моля да се запознаете с нашите съображения в писмен вид.

1. Статут: Групов паметник та културата, обявен с протокол 13/02.11.1998 на Националния съвет за опазване на паметниците на културата съгласно чл. 10, ал.1 от ЗКН обн. ДВ бр.19/ 2009 притежава статут на групова недвижима културна ценност.

2. Относно измеренията спрямо Европейска столица на културата: Постепенно превръщане на квартала в пешеходна арт зона, запазвайки автентичния му
вид.

3. Относно решенията на Общината - "Капана и "Стария град" не трябва да се превръщат в паркинги и да се задоволяват всякакви прищевки на собственици за сметка на опазването на културното наследство.

4. Всеки собственик или наемател на имот в квартала би трябвало да е наясно, че обитава културна недвижима ценност, статутът е по закон, който трябва да се спазва и това налага съобразяване и уважение.

5. Съгласно закона частната собственост е лична и неприкосновена. Но улиците не са частна собственост, а общинска. Улиците са на гражданите на града и никой няма право да ограничава движението на граждани и външни гости по тях. Няма закон, който да гарантира паркирането на даден собственик пред дома му. Особено в квартал като "Капана", където не е възможно пред къщи със стогодишна история някой да претендира за лично паркомясто.

6. Приоритети: Всяка дейност трябва да се съобразява със статута на недвижима културна ценност и с факта, че кварталът е жилищна зона. Всеки ден групи с гости на града, посещавайки Римския стадион и джамията, обръщат поглед към "Капана" и вместо да се възхитят на хубавата ни улица и зеления оазис над книжарницата, са принудени да гледат един окаян паркинг.

Уважаеми г-н кмет, съгласно вашите правомощия, Вие сте длъжен да решите проблема по най-добрия начин за Пловдив, неговите граждани и гостите на града, които се надяваме да стават все повече.

Виж коментарите (11)

Още по темата (87):
20.04.2024 Завръщането на мутрите: Безобразия в "Капана" по тъмно
06.04.2024 Ново заведение в "Капана" забрани чалгата
11.03.2024 Историк: "Капана" бе нещо като обществена тоалетна. Сега е една от емблемите на Пловдив
06.02.2024 След публикация на Plovdiv24.bg: Масови проверки в "Капана"
09.07.2023 Пловдивчанка: Не бих искала някой ден да прочета, че е убит човек
28.06.2023 Нахални бизнесмени превзеха "Капана"
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).