Равнопоставеността и защитата от дискриминация са темите, които ще обсъждат политици и експерти на регионална конференция в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:13 / 19.04.2007
867
Първата регионална конференция „Равнопоставеност и защита от дискриминация" ще се проведе в Пловдив. Форумът се организира от Националния съвет по етническите и демографски въпроси към МС и Българското училище за политика.

Инициативата е част от съвместен проект "С уважение към различните - подкрепа на борбата с дискриминацията" на "Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси" към МС и Българско училище за политика, финансиран от Европейската комисия. Форумът се открива в 16 часа на 20 април и ще продължи до 22 април 2007 г. Ще бъдат разгледани теми и проблеми, свързани с антидискриминационната политика на ЕС и България. Ще се обсъдят и предложения за разработване на индикатори за измерване на дискриминацията за националния план за действие. Участие в конференцията ще вземат Тодор Петков, областен управител на Пловдив, Кемал Еюп, председател на Комисията за защита от дискриминация към НС, представители на МС, както и много експерти.

От няколко години фокусът на действие на ЕС и България в областта на антидискриминацията е насочен към предотвратяването на дискриминацията на основание на най-често срещаните признаци - националност и пол и наличие на психически или физически увреждания. Като част от общите действия, ЕС обяви 2007 за Година на равните възможности за всички. С тази инициатива, страни членки на ЕС искат да придадат допълнителна тежест на борбата срещу дискриминацията.

Както в България, така и в страните от ЕС, законодателството, уреждащо равното третиране на основание на различни признаци (раса, пол, увреждане и т.н.), не е достатъчно да гарантира постигането на действително равенство в едно пъстро общество. За това са необходими мерки, които да подпомагат изравняването на представителството на отделните групи в обществото, за да не се превръща то в битие, разделено от културни, икономически или други пропасти, които предпоставят
единствено възникването на сигурни конфликти.

Чрез разпространяването и популяризирането в България на проекта "С уважение към различните - подкрепа на борбата с дискриминацията", организаторите целят да насочат вниманието на политиците, обществеността и медиите към случаите на дискриминация, както и да отправят апел за толерантност и равноправие.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Обяснение в любов в Пловдив: Честит рожден ден, Цветана!
Ваня Григорова, лидер на Коалиция "Солидарна България", се срещна...
Блъснаха моторист на бул. "Свобода"
Популярен българин се появи на изненадващо място в Пловдив
Сигнал: Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупос...
Читателка: Европа ли? Не само ще ни се смеят, ами и ще ни изхвърл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).