Радко Тодоров: Кино "Космос" е сграда, обитавана от духове

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
08:35 / 11.06.2011
19626
Арх. Радко Тодоров е завършил художествена гимназия, преди да се дипломира в специалността архитектура. Работил е само в частния сектор, като в момента е управител на една от най-големите проектантски фирми в Пловдив - "РТ консулт". В архитектурната му биография е проектирането на 76-метрова сграда до хотел SPS, "Роял център" и жилищeн комплекс "Елит - Тракия". Тодоров е и архитектурен консултант на Съюз за Пловдив.


- Арх. Тодоров, защото приехте да бъдете консултант в особено важната сфера на архитектурата именно на Дани Каназирева и Съюз за Пловдив?

- Този град има нужда от млади хора, които искат да го развият, да го създадат отново, тъй като в този момент Пловдив е изпаднал в една апатия. Привлече ме политиката, която води Дани Каназирева, и изключително енергичният й екип, както и идеята да работя за гражданите на този град - за това да се чувстват комфортно, да просперират и да създадем една нова история.

- Следили ли сте дейността й като общински съветник?

- Следя дейността на доста емблематични фигури за града и съм убеден, че политиката има нужда от нови хора - амбициозни, умни, желаещи и можещи да създадат нещо ново.


- Напоследък много се спори по един проблем точно във вашата сфера - съдбата на бившето кино "Космос". След общественото обсъждане се взе решение предназначението на сградата да се запази и другите идеи бяха изоставени. Какво мислите за това?

- Общественото мнение в този град е факт и трябва да бъде факт. То трябва да бъде слушано и да се взима под внимание, но не общественото мнение, повлияно от ситуацията, а трезвомислещото, разсъждаващото за бъдещето мнение на обществото. Ние трябва да градим история сега, в този момент, учейки се от предишната история, ние създаваме в настоящето бъдещата история. Кино "Космос" не е в списъците на паметниците на културата, което означава, че сградата не е значима в такава степен. Тя има сантиментална стойност - за времето, в което е била създадена, е била емблематична сграда с 900 места, създаваща обществена среда, учейки хората на нещо ново и на култура въобще. Животът обаче се променя и киното не се експлоатира от 15 години, а вече е актуален и въпросът има ли все още такъв интерес към зали от този тип. Ето, в един от моловете има 12 по-малки зали, които се използват.

- Абсолютно ясно е, че 900 души вече няма как да отидат едновременно на кино, но се говори за запазване на културното предназначение на сградата като цяло.

- Самата реконструкция на една такава зала е много труден процес, който ще доведе до ограничения в това, за което тя ще се ползва. Запазвайки тази сграда, под нея е невъзможно изграждането на подземен паркинг, а нови паркоместа са много необходими. Кино "Космос" е сграда, обитавана от духове, за мен тя е приключила своята дейност, затова и трябва да отстъпи мястото на един нов обект, който отговаря на нуждите на града. Ще ви дам пример с хотел "Роял" - той беше на не повече от 10 години, но за това време изискванията на пазара се бяха променили и там вече нямаше нужда от хотел. Затова хотелът беше съборен и по мой проект беше построена нова бизнес сграда. Нищо лошо няма, ако след 20 години се появи нуждата от съвсем друг тип обект, сегашната сграда бъде премахната и изградена наново.

- А кой трябва да решава каква е обществената нужда?

- Пак трябва да има обществено обсъждане, но когато се избират проектите и вече има ясни идеи какво точно ще се строи. За кино "Космос" нямаше решение да стане гараж, това бяха само слухове. Така че мнението на обществото трябва да бъде чуто, но не е нужно да се оставяме вехтории да ни затрупват. А и е малко странно, че общественото мнение не реагира толкова активно, когато падат къщите в Стария град, паметници на културата се рушат или се изоставят разкопки.

- С какво си обяснявате това?

- Не зная, но затова казах, че общественото мнение трябва да бъде трезво, а не манипулирано и трябва да се мисли как да създаваме бъдещето на този град.

Виж коментарите (17)

Още по темата (120):
14.03.2024 Държавата отпусна 4 милиона лева за кино в Пловдив, което не работи от десетилетия
13.03.2024 Отлична новина за Пловдив и кино "Космос"
22.02.2024 Пак заговориха за ремонт на кино "Космос" и зоната около него
14.01.2024 Пловдивчани ги налегна носталгията за кино "Космос", повдигнаха отново въпроса за обновяването му
14.11.2023 Пламен Панов: Проектите за кино "Космос" и "Античният форум на Филипопол" трябва да се реализират през този мандат
18.10.2023 Пламен Панов: Кино "Космос" е ключов обект за последващото развитие на културния живот в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).