Първият "Коледен парк" ще се появи в Пловдив догодина

Автор: Мария Морунова
Коментари (9)
13:20 / 20.12.2014
7905
Първият "Коледен парк" ще се появи в Пловдив догодина. Двама младежи се заеха да продават коледни елхи в саксия, а след празниците всеки, който желае, ще върне елхата. Тя ще бъде засадена в парк "Св. Седмочисленици" в район "Тракия". Това ще бъде и "Коледният парк" на града.

Никола Славчев започва преди две години да продава живи елхи в саксия в София. Тази година обаче инициативата се пренася в Пловдив.

"Инициативата започна преди 2 години след апокалиптичната следпразнична гледка на стотиците изсъхнали елхички покрай контейнерите за смет. За да променим това, трябва ние самите да направим своя избор и да вземем живо дръвче с корените, което е абсолютно достъпно - 25 лв. Много хора дават по 20 лв. за отсечена елха и 5 лв. за стойка, като това нито е по-евтино, нито допринася с нещо за околната среда, а точно обратното - ощетява природата", разказа Славчев.

Чрез продажбата на коледно дърво в саксия се спасява дръвче от отсичане, а след празниците се засажда ново дърво и се облагородява околната среда.

Никола Славчев заедно с Петър Даскалов искат чрез "Коледния парк" да обърнат внимание именно на околоната среда. Целта им е от година на година все повече хора да обръщат внимание на това.

До 25 декември те ще продават елхи в саксия, като съществува и опцията за доставка до дома. Така за най-светлия християнски празник пловдивчани ще имат живо дърво в дома си.

След това, ако някой има вила, двор или подходящо място около блока си, може да засади там дървото. Ако ли не, младежите дават друга опция - залесяване на "Коледния парк".

"По този начин ще дадем пример на нашите деца, ще създадем у тях по-различно отношение към природата и околната среда", заяви Славчев.

Двамата инициатори се надяват идеята им да стане традиция, а междувременно търсят място и за втори парк - в район "Северен".

Акцията по засаждане на коледните дървета ще бъде през януари, след празниците с помощта на Plovdiv24.bg и районните кметове на "Тракия" и "Северен".

За да разберете още за инициативата, изгледайте видеото, което Plovdiv24.bg засне.



Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (9)

Още по темата (214):
24.02.2015 20 коледни елхи продължават живота си в парк "Ротари"
20.02.2015 20 коледни елхи продължават живота си в парк "Ротари"
13.01.2015 Украинската общност в Пловдив отбеляза Рождество Христово
12.01.2015 "Коледни импулси" с хор "Евмолпея"
05.01.2015 Консумирахме повече ток по празниците в сравнение с миналогодишните
05.01.2015 Празнична вечерна литургия в храма "Сурп Кеворк"
Още новини от Новини от Пловдив:
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).