Пълни подробности за новия фонтан, който искат да правят в центъра на Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
10:17 / 27.02.2021
4556
Нейно величество Ябълката е увековечена в животворен фонтан. Идеята на агроексперта Красимир Кумчев и скулптора Цвятко Сиромашки е водната каскада да се разположи на дългата 27 метра уличка "Константин Иречек", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Композицията ще бъде разположена на двете средни стълбищни площадки, като най-горната и най-долната ще са свободни. Общата височина на пластиката от основата до най-горната точка на ябълката е около 2.8 метра, разгъната в дължина с резена е около 3 метра. Широчината на водното корито е около метър и половина, като самата вода ще бъде около 2-3 сантиметра. Отделеният резен от плода символизира лодка, която разнася плодородието и познанието по река Марица. Цялата композиция е с дължина около 10 метра.

За проекта предстои да се направи хидроинженерна разработка, за да се постигне кръговрат и многократно използване на водата. Засега е установено, че няма никакви подземни комуникации на тази уличка. 

Предвижда се на първата площадка да се сложи каменен блок около 45 сантиметра с дължина около 1.3 метра. На него ще бъдат изписани всички имена на Пловдив, обяснителна записка за самия фонтан и спонсорите. Тук ще има и пейки за сядане. На втората площадка започва да се развива пластиката и водата започва да пада каскадно, протича през третата и се събира в така наречената "кошница". Четвъртата площадка остава свободна. От двете страни на стилизираната река остава достатъчно пространство за каменни блоков
АНКЕТА:
Допада ли ви идеята за 2-тонен месингов фонтан зад Джумая джамия?

Да
Не
Не мога да преценя

е, които да служат за сядане. Дърветата няма да се режат и около тях също ще може да се сложат пейки. 

Реализацията на проекта ще струва около 100 000 - 120 000 лева, които ще се набират от дарители. Вероятно ще бъде нужно около 2 тона месинг. С министъра на отбраната Красимир Каракачанов са проведени предварителни разговори материалът, който е с отпаднала необходимост за армията, да бъде предоставен за проекта вместо да се дава на вторични суровини. 

Локацията не е избрана случайно, тъй като тук се е състоял първият Празник на водата. Мястото и в момента е облагородено, но с новата пластика ще бъде одухотворено, убедени са авторите на идеята.  

Подробности за проекта гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (5):
20.10.2023 Бизнесмен: Мятат милиони и леят обещания, а нито дума за емблематичен фонтан в Пловдив
20.10.2021 Предложиха ново място за "Фонтанът с Ябълката"
18.10.2021 Фонтан до Джумаята няма да има!
25.02.2021 Допада ли ви идеята за 2 тона месинг зад Джумая джамия?
25.02.2021 Искат да направят нов фонтан в центъра на Пловдив с 2 тона месинг
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).