Пълна информация около обстоятелствата с падналия Ми-17

Автор: Мариана Панчева
Коментари (4)
17:34 / 12.06.2018
14588
На специален брифинг от авионаза "Крумово" командващият военновъздушните сили на страната генерал-майор Цанко Стойков даде пълна информация около обстоятелствата по време на фаталния инцидент с вертолет Ми - 17, при който загинаха двама летци от авиобаза Крумово, предаде репортер на Plovdiv24.bg

На 11 юни във военно формирование 32 040 се провеждат планове полети съгласно седмичното разпореждане на командира, обясни той. Около 20,30 часа в базовия оперативен център е получена информация за падане на вертолет МИ - 17 с регистрационен знак 417 и екипаж Пламен Пантилеев и втори капитан Стоян Неделчев. 

Веднага е активирана наземната команда за търсене и спасяване, изпратени са линейка и дежурният авиолекар, изпратена е дежурната пожарна от формированието и от летище "Пловдив", заедно с техния лекар. Пожарните автомобили обливат хеликоптера, за да се предотврати разрастването на пожар. Районът е подсигурен от служители на военното формирование, военна полиция и гранична полиция към летището.

Екипажът е изпълнявал тренировъчен полет на аварийно спасителни работи от висене над суша в района на летище "Пловдив". В същия ден вертолетът е изпълнил 5 летателни задачи -  за командира на екипажа този полет е бил първи за летателната смяна, за втория пилот полетът е бил трети, а за бордния техник - четвърти. Метеорологичната обстановка е била подходяща за задачата, облачност е била три десети, висока. Видимостта е била 10 километра, а вятърът - от 120 градуса 1 метър в секунда.

Около 20,30 часа вертолетът внезапно се завъртял, изгубил височина и срещнал земята с десния борд. Падането е продължило няколко секунди и екипажът не е имал време дори да подаде сигнал, какъвто и не е постъпил. 

По думите на генерал-майор Цанко Стойков условията са били подходящи за високото ниво на подготовка на екипажа, самите пилоти са изпълнявали тази задача и друг път, имали са нормална натренираност. Данните за вертолета също са добри – след ремонт през 2016-та година е с малък нальот, бил е в изправност.Освен всичко прегледи се правят ежеседмично, ежедневно и преди всеки полет, по доклади техниката е била изправна преди полетите и не е имало никакви забележки нито от летателния, нито от техническия състав. 

Да разкрие точната парична за инцидента задача има специална комисия, която работи от днес. Загиналите са добре подготвените пилоти и хора, на които всички са имали доверие. Загубата е много тежка – и за семействата, и за всички колеги, защото те са били една голяма предпоставка и спойка за този колектив", коментира командващият ВВС.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)

Още по темата (41):
31.07.2018 Каракачанов: Липса на рефлекси е причината за двойната смърт до Пловдив
19.07.2018 Президентът в Графа: България трябва да има собствен отбранителен
капацитет
09.07.2018 Секретен доклад посочи причините за трагичния инцидент с хеликоптер край Пловдив
21.06.2018 Каракачанов загатна за обрат във водещата версия за трагедията край
Пловдив
15.06.2018 Сестрата на един от загиналите летци събра сили, за да разкаже какъв човек загуби България
15.06.2018 Командирът на ВВС: Осиротяхме! Изгубихме двама приятели, поели към
небето!
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).