Психиатър от Пловдив: Затваряне в себе си и влошаване на успеха са тревожните сигнали у детето, за които родителите трябва да потърсят помощ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:15 / 08.05.2023
8069
"Случилото се в Сърбия е в резултат на подмяна на ценностите, силно катализирана с участието на социалните медии, и в пречупване на ценностите в режим на неолиберално и твърде плуралистично разбиране на свободата". 

Това каза пред БНР проф. д-р Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш национален консултант по психиатрия и преподавател от МУ-Пловдив.

И допълни, че мерките, които се предприемат в Сърбия, са по-скоро пожарогасене и са предприети ад хок в аварийна ситуация. 

"Здравият подход към ограничаване на всяка форма на рисково поведение в тази възраст е превенцията. В нашата страна подход за скриниране на рискови поведения и форми на опасни поведения сред подрастващите официално няма. Има редица препоръки. Мерките, които могат и трябва да бъдат взети, не могат да се осъществят в спешен порядък. Стратегически решения и политики не се осъществяват по спешност, а след дълбоко преосмисляне. Такива решения трябва да бъдат прокарвани внимателно, да бъдат подкрепени от широка експертна група и да бъдат налагани чрез междусекторни политики". 

В предаването "12+3" проф. Стоянов посочи, че националната стратегия за психично здраве и планът за нейното приложение са били програмен документ, видял бял свят преди повече от две години и половина и приведен в действие преди около девет месеца. 

"Стратегията има и твърди, и меки мерки. Инвестиране в наличната инфраструктура не може да реши проблем като този, тай като е насочено към битов комфорт. Превенцията на форми на обществено опасно поведение е свързана с меки мерки - законодателни инициативи. Те изискват много внимателно съгласуване на междусекторните политики. Политиците се изкушават постоянно да демонстрират волята си със строително-ремонтни дейност, с увеличаване на заплатите, което обаче се случва избирателно. Акцентът върху този клас мерки е несъразмерен".  

По думите му системата на образованието в сътрудничество със системата на здравеопазването трябва да поеме отговорност за психичното здраве на децата. 

"Сериозният проблем, за който трябва да се безпокоят родителите и да търсят специализирана помощ, е затваряне в себе си, влошаване на академичния успех, загуба на съществували интереси, възникване на натрапливи идеи, хипохондрични прояви. Това са индикатори, че в бъдеще може да се развие голяма психична болест, която да доведе до деградация на личността".

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).