ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Проведе се заседание на Регионалния съвет за развитие на ЮЦР
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:41 / 20.03.2015Коментари (0)1781
©
Областният управител на област Пловдив Розалин Петков участва в заседанието на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, което се проведе на 19 март 2015 г. в Областна администрация град Кърджали, под председателството на Илия Илиев - Областен управител на област Кърджали. 

На него присъстваха: Иван Аспарухов - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, Валери Борисов - заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Ирена Георгиева - заместник-министър на туризма, представители на министерства, областните управители от областите от ЮЦР, кметове и представители на общините от района, представители на синдикални и браншови организации, НПО и представители на академичните среди от област Кърджали. 

В началото на заседанието, Областният управител на Кърджали представи актуална информация за състоянието на значими за областта проекти, сред които: 

"Регионален център за управление на отпадъците в Кърджали", финансиран по Програма ИСПА и държавен бюджет; "Интегриран воден проект за Кърджали: Изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа", предложен за финансиране по Оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 г.; Обходен път на Кърджали. 

Една от основните теми на дискусиите бе превенцията и оказването на съдействие във връзка със свлачищните процеси и овладяване на последиците от тях. Представители на областните администрации Кърджали, Смолян и Хасково докладваха по проблемите и развитието на планинските и граничните територии. Бяха представени стратегически проекти в сферата на транспорта, околната среда, туризма, ГКПП и др.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева представи концепция за туристическо райониране на България. Тя се спря върху някои основни моменти, касаещи областите от Южен централен район, както и върху възможностите за финансиране на дейности, свързани с развитието на туризма.

Съгласно разпоредбите на Закона за туризма, схемата на туристическо райониране покрива цялата територия на страната, а общините са най-малкият териториален модул, използван за очертаване границите на районите. Обособени са 9 туристически района, които са достатъчно големи, за да бъдат ясно разпознаваеми на туристическата карта и достатъчно малки, за да бъдат управлявани ефективно. 

На тази база са предложени следните центрове на съответните туристически райони:

- район Дунав - Русе
- район Стара планина - Велико Търново
- район Розова долина - Казанлък
- район
©
Тракия - Пловдив
- район Родопи - Смолян
- район Рила-Пирин - Благоевград
- район София - София
- район Варна (Северно черноморие) - Варна
- район Бургас (Южно черноморие) - Бургас

За всеки туристически район се предлага основна и разширена специализация. Основната специализация е комбинация от два вида туризъм, които в съчетание определят уникалността на районите. Разширената специализация включва освен основните и до 4 допълващи вида туризъм. 

Предложено е примерно ранжиране на видовете туризъм, според тяхната значимост за съответния район Представеното експертно виждане е обект на дискусия, но същевременно може да бъде отправна точка при бъдещото разработване на маркетингови и брандинг стратегии за туристическите райони.

В края на заседанието, представители на управляващите органи на ОП "Околна среда" и Програмата за развитие на селските райони запознаха присъстващите с възможностите за финансиране на мерки за предотвратяване на бедствия и превенция на риска, по програмите за периода 2014-2020 г.

Във връзка с промени в законодателството за регионално развитие беше предоставена възможност на заинтересованите страни в рамките на две седмици да бъдат направени предложения за промени и допълнения в ЗРР и ППЗРР.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
Агресия между шофьори в Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Български футболисти в чужбина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: