Проучване: Тракийци обичат квартала си, не биха го заменили с друг

Автор: Мариана Панчева
Коментари (13)
16:01 / 12.07.2016
8086
Почти 80% от тракийци не биха заменили домовете си за жилища в друг квартал. Това сочи голямото проучване на екип на One Architecture Week 2016, резултатите от което ще бъде включено в специална книга, посветена на един от най-големите панелни квартали в България - "Тракия", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Тракия" е панелно предградие от 70-те години на миналия век, проектирано с много амбиция, но реализирано като типичен социалистически квартал-спалня. Кварталът е изграден на визията за индустриалното бъдеще. С времето обаче жителите му поемат юздите в свои ръце и го превръщат в гигантска лаборатория."

Това са причините "Тракия" да е тазгодишното вдъхновение на фестивала, разказват организаторите му. 

"Тук се наблюдават два феномена - средата и гражданската намеса в нея", коментира директорът на One Architecture Week Любо Георгиев. 

"Голяма част от кварталите в България са панелни. От една страна мнозина ги наричат свой дом, други пък робуват на стереотипа, че са отблъскващи места за живот. Реалността обаче е друга. От анонимни предградия-спални тези квартали са се превърнали в атрактивни градски части и основната заслуга е на хората, които все по-често искат да са част от управлението на средата, в която живеят", категоричен бе той. 

Сътрудници на фестивала вече са изследвали "Тракия" като жив организъм и съвкупност от жилища, администрация, култура, отдих, транспорт, зелена система, архиви, статистика, административни документи, скици, стари снимки...

Анкетирани са и около 500 души, живеещи в квартала. Резултатите точно от това допитване показват, че близо 80% от тракийци са щастливи от факта, че живеят тук. 

Обобщената информация пък бъде събрана в специална книга за "Тракия", ще се състави и интерактивна карта на квартала. 

"Никой няма да е честен, ако не признае, че "Тракия" се развива. Развива се и целият град", категоричен бе кметът на района Костадин Димитров. По думите му положителният поглед върху нещата е важен.

"Затова е важен и самият фестивал. Няма да стигнем никъде, ако все дърпаме назад", коментира той. 

Фестивалът за архитектура ще се проведе от 30 септември до 9 октомври в Пловдив. Тази година участниците в него ще обсъждат темата за гражданското участие в създаването на градовете, а 62-хилядният квартал е избран за основна локация. Фестивалът цели и да се превърне в катализатор, надграждайки над съществуващите връзки между места, хора, процеси и истории в "Тракия".



Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (13)

Още по темата (101):
06.04.2017 "Едно" замрази фестивалите си от културния календар на Пловдив
25.12.2016 Две от три за фондация "Едно" през 2017-та
07.10.2016 One Dance Week със специално предложение за ученици и студенти
29.09.2016 Живущите в панелните блокове в "Тракия" стават главни действащи лица
26.09.2016 Дни ни делят от деветото издание на One Dance Week
10.09.2016 Организират интересна работилница в "Тракия"
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).