Промени в приема в детските градини и ясли в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:36 / 28.03.2014
4198
От 01.04.2014 година влизат в сила промените в Методиката за приемане на децата в общинските детски заведения на територията на град Пловдив, които са приети с Решение на Общински съвет - Пловдив през месец декември 2013 г. 

След анализ на едногодишния период от прилагането на електронния прием и събиране и обсъждане на множество предложения и сигнали, бяха приети корекции, чиято цел е улеснение на родителите и директорите, както и по-справедливо разпределение на децата между желаните детски заведения.

Родителите трябва да знаят, че всички подадени досега заявления ще бъдат анулирани и е необходимо да подадат нови, за да участват в предстоящите класирания. Въведените в системата данни за регистрираните деца и родителите се запазват, като ще се изисква само актуализирането и допълването им.

Начинът за подаване на заявления за участие в класиране и записване е непроменен, като основното улеснение за родителите ще е при записването, когато няма да се изискват документи, удостоверяващи настоящ адрес на децата и липсата на задължения към Община Пловдив. За целта е направена автоматична връзка за проверка от директорите с локалната база данни "Население" на ГРАО и онлайн приложението за задължения към Общината.

С промените гражданите могат да се запознаят на страницата на системата за прием dz-priem.plovdiv.bg в раздела за нормативни документи. Част от тях са:

1. Въвеждане на нови критерии - брой деца в семейството, други хронично болни деца в семейството (брат/сестра на кандидатстващото за прием дете), ползващи обезщетения безработни родители.

2. Отмяна на критерии - за местоработата на родителите и работещи роднини в детските заведения.

3. Промяна в критериите или документите за удостоверяването им - за хронично болните деца, за родителите с намалена работоспособност (намаляване от 71% на 50%) и в критерия за липса на задължения.

4. Въвеждат се санкции за недобросъвестните родители, които след две поредни класирания на децата им не ги записват в съответните детски заведения. За тях е предвидена забрана за участие в класиранията в период на 45 календарни дни.
5. Променена е квотата на децата по социални критерии от 20 % на 30 %.

Срокът за обявяване на свободните места от директорите на детските заведения за следващото текущо класиране през април и за първото класиране за новосформирани първи възрастови групи през месец май (за родените през 2011 година деца) е 01.04.2014 година. 

След тази дата родителите ще могат да подадат заявления за участие, но важното е да се отбележи, че по-ранното подаване на заявленията не носи предимство при класирането.

Виж коментарите (0)

Още по темата (231):
25.04.2024 Обявени са новите места в ДГ "Каменица"
11.04.2024 Започна кандидатстването за прием в първа група на детските градини в
Пловдив
24.03.2024 Важно: Задължително предучилищно образование за децата в Пловдив
12.03.2024 Ясни са резултатите от поредното класиране за прием в детските заведения в Пловдив
13.02.2024 Приключи поредното текущо класиране за прием в детските заведения в Пловдив
12.12.2023 Ясни са резултатите от последното за 2023 г. класиране за прием в детските заведения
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).