Прокурори в Пловдив: Стига!

Автор: Диана Бикова
Коментари (13)
11:36 / 02.05.2023
7858
Прокурори, следователи и съдебни служители от Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура протестираха пред сградата на прокуратурата на пл. "Съединение" №3 в Пловдив заради опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Смятаме, че случилото се е посегателство не само над личността на главния прокурор, а и на прокуратурата като институция. Тук сме, защото е крайно време да се разбере нещо, за което отдавна говорим – че случващото се е функция на умишленото рушене авторитета на институциите, на безпринципното охулване на прокуратурата и на опитите за овладяването й.

Тук сме, защото искаме да кажем "Стига!“. Стига на упражненията над съдебната власт на хора, чиито интереси стоят много далеч от това да се служи на обществото.

Днес под атака е била личността на един от нас. Утре може да е всеки един от нас. Може да е всеки един от вас. Може да е всеки, който е станал неудобен някому, заради това, че си върши работата.

Искаме да знаете, че въпреки всичко ние ще сме тук и ще продължим да работим и да си вършим работата." - каза Галина Андреева-Минчева.

Гергана Мутафова, член на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет допълни:

"Като представители на ВСС ние реагирахме и подготвихме декларация от страна на прокурорската колегия, с която рязко осъждаме атентата, който се случи вчера срещу най-висшия представител на прокуратурата – главния прокурор Иван Гешев.

Напълно се солидаризираме с колегите, които днес в цялата страна се събраха точно в 11 ч., за да изразят на първо място своя протест към случващото се срещу прокуратурата, защото ние го оценяваме това като атентат не само срещу главния прокурор като посегателство и опит за най-тежко покушение и терористичен акт към прокурорите в Прокуратурата на Република България.

Прокурорската колегия на ВСС остро осъжда този терористичен акт и се надявам всички служби в страната, МВР и останалите специализирани служби в най-кратък срок да дадат отговори на нас, прокурорите, на цялата съдебна власт и на всички граждани в тази държава кой е поръчител и извършител на този най-тежък криминален акт.

Освен това трябва да се даде отговор и на още един въпрос – не знам дали този въпрос ще намери своя отговор сред специализираните служби и МВР, но според мен трябва да бъде даден отговор в една друга сграда, където се намират политическите представители на държавата. Това покушение има ли връзка с непрекъснатите атаки към прокуратурата, към цялата съдебна власт в последните няколко години, към опита за безпринципни т.нар.

Реформи в кавички, на съдебната власт и в частност на прокуратурата, към опита за приемане на закони и други механизми за безпринципното отстраняване на главния прокурор и на неговата замяна с друга фигура и дали всички тези атаки в последните години спрямо прокуратурата и прокурорите нямат връзка с това, което се случи вчера?

На неформален език мога да кажа, че крушката си има опашка. За съжаление, ние вчера я видяхме". 

Подробности за протеста гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (13)

Още по темата (93):
22.12.2023 Покушението срещу Гешев: 43 сачми в бомбата
23.05.2023 Гешев до ВСС: Израелски експерт не е участвал в разследването на взрива
20.05.2023 Славчо Велков: Колата на Гешев може да е била следена с дрон
20.05.2023 Ясен Тодоров: Доста сметки обърка присъствието на израелския експерт на местопроизшествието 
18.05.2023 Митов след закритото заседание: Нямаме никаква гореща следа за поръчители и извършители на атентата срещу главния прокурор
16.05.2023 Ясен Тодоров: Готов съм да подам оставка
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).