Прокуратурата повдигна обвинение на шофьор за смърт на пешеходка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
14:08 / 15.10.2015
3091
Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу шофьор за смъртта на пешеходка. Обвинителният акт е срещу Христо П., на 35 г. от гр. Пловдив, за причиняване по непредпазливост на смърт при нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на моторно превозно средство - престъпление по чл. 343 ал. 1 буква В връзка с чл. 342 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 18 декември 2014 г. в гр.Пловдив Христо П., правоспособен водач на моторно-превозно средство от 1997 г., управлявал служебен лекотоварен автомобил, марка "Рено Мастер". Пътувал сам, валяло дъжд. Приближавайки към кръстовището на бъл."Пещерско шосе" с бул. "Копривщица" се движел в лявата лента. По това време на тротоара на бул. "Пещерско шосе" се намирала 83-годишна пешеходка, която предприела пресичане на платното за движение. Христо П. не преценил в достатъчна степен пътната обстановка и не забелязал пешеходката. Видял я, когато тя била фронтално пред автомобила му, задействал спирачната система, но въпреки това настъпил сблъсък. Пешеходката паднала на платното за движение. Христо П. спрял, приближил се към нея и се обадил на тел. 112.

Според обвинителния акт Христо П. е шофирал с 45 км/ч, но не е реагирал своевременно, за да избегне произшествието. Пострадалата починала от остра кръвозагуба в резултат на травми по тялото. В обвинителния акт е цитирано, че шофьорът е нарушил няколко правила от Закона за движение по пътищата като един от тях е член 5 ал. 2 т. 1, който гласи: "водачът на пътното превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни превозни средства".

По делото са разпитани шестима свидетели, извършена е автотехническа експертиза. Предстои да бъде насрочено заседание в Окръжен съд-Пловдив.


Виж коментарите (13)
Още новини от Новини от Пловдив:
Нови арести в Пловдив!
Абитуриентският бал на една шампионка: Рокля под 300 лева и обувк...
ОД МВР Пловдив: 14 шофьори са арестувани!
Сериен подпалвач получи заслужена присъда
Скандално паркиране на джип в Пловдив
За награда "Пловдив" и за Източната порта, слушайте в предаването...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).