Професор от МУ Пловдив: Защо в общинските болници няма лаборатория за коронавирус? Защо в РЗИ няма?

Автор: Георги Кирилов
Коментари (8)
11:51 / 31.03.2020
7337
Plovdiv24.bg е обективна медия и винаги публикациите ни търсят отговори на важните въпроси, независимо на каква цена са тези отговори. Такъв е и случаят с натиска над МУ Пловдив и професор Мурджева, защото има индикации, че там, в условията на извънредно положение, отдавна можеше да заработи лаборатория за коронавирус.

За съжаление професор Мурджева не намери достойнство и професионализъм да отговори конкретно на поставените въпроси, опитвайки се да заблуди обществото с позорно оправдание.

Нормално е в МУ Пловдив, като една от големите институции на града ни, да работят и и достойни професионалисти. Един от тях е професор Христо Тасков, който е публикувал открито писмо по въпроса.

Въпреки че професор Тасков защитава гледната точка на своя ръководител, той го прави по обоснован начин и задава правилните въпроси към институциите. Именно на тези въпроси ние ще търсим отговор също.

Ето и писмото на професор Христо Тасков:

Роден и израснал съм в Пловдив, завършил МУ – Пловдив, асистент и доцент в Катедрата по микробиология при МУ – Пловдив до 1987 г., бивш зам. директор и директор на Национален център по заразни и паразитни болести – София.

Както виждате, аз съм тясно свързан с Пловдив и с Медицинския университет и не мога да остана безучастен към коментар на общинския съветник от “Кауза Пловдив" Константин Георгиев, публикуван в plovdiv24.bg на 30.03.2020 по повод разкриването на лабораторията за изследване на корона вирус.

Не познавам г-н Костадин Георгиев, но с цялото ми уважение към него искам да му задам няколко въпроса като общински съветник.

Преди да отправяте обвинения към Медицински университет – Пловдив, нека Вие и общинските съветници, както и гражданското общество в града да си отговорят на следните въпроси:

1. На какво основание, който и да е Медицински университет в България, трябва да разкрива диагностична лаборатория? И как по принцип би се финансирала тя – от НЗОК, от МЗ или от Община? Не и ли това задача на едно лечебно заведение? Напоследък се наблюдава едно странно явление, лечебните дейности да се финансират от МОН под формата на научни и други проекти.

2. Защо Общината до сега не се е погрижила да разкрие PCR лаборатория в някое от големите болници в Пловдив, а се сепна при епидемията от коронавирус? Такава лаборатория е необходима не само за диагностиката на коронавирус , а и за съвременната диагностика на хепатити, гонорея, хламидии и много други заразни болести. Аз имам отговор – поддържането на такава лаборатория е много скъпо, изследванията са много скъпи и болниците не искат да плащат за това. Обикновено тези изследвания се извършват от частни лаборатории.

3. Защо РЗИ Пловдив и другите РЗИ в страната нямат такива лаборатории? И как извършват съвременния надзор на заразните болести?

Като специалист искам да уверя всички, че разкриването на такава сложна лаборатория,, обучението на специалистите и нейното валидиране в нормални условия би отнело от половин до една година.

Целият свят се оказа неподготвен за тази епидемия, но да си измиваме ръцете с Медицински университет –Пловдив е съвсем некоректно. Надявам се тези въпроси в бъдеще да бъдат във вниманието на Общината.

С уважение

Проф. Христо Тасков

Виж коментарите (8)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).