Проектът за Римския стадион на финалната права

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:41 / 27.08.2009
5440
Има сключено споразумение между България и Брюксел и между областната управа на Пловдив и Министерството на финансите за финансирането на проекта за обновяването на Римския стадион в центъра на Пловдив. Това стана ясно на презентация в сградата от областна администрация, направена от ръководителя на проекта архитект Тодор Кръстев в присъствието на заместник-министъра на културата Тодор Чобанов и областния управител Иван Тотев. Стойността на проекта, започнат от предишната администрация, е 900 000 евро, отпуснати по Финансовия механизъм от Брюксел. Когато бъде реализиран, Античният стадион Филипопол може да се превърне във визитна картичка на Пловдив.

Римският стадион е едно от най-монументалните съоръжения - част от облика на античния Пловдив, който обаче в момента търпи пълна деградация, заяви архитект Кръстев. Тежките бетонови рамки около стадиона и хаотичните публични функции, които изпълнява той, го превръщат в бунище и място, което пловдивчани наричат "Дупката". Според архитект Тодор Кръстев проведените проучвания на мнения на хората в града под тепетата показват, че само 6,4 процента считат Римския стадион за туристическа атракция. Главната цел на проект "Античен стадион на Филипопол" е с оживяването на уникалното съоръжение да започне поетапното изграждане на подземен музей на Античен Филипопол, консервация на разкритите части на стадиона, изява на културната стойност на съоръжението и подобряване на качеството на прилежащата градска среда. Предвижда се изграждането на огърлица от малки светлини около стадиона, нощно осветление, пространство за мултимедийни презентации, кът за сувенири и копия на антични предмети. Ще бъдат създаден и специализиран асансьор за инвалиди, както и макет на съоръжението, чрез който с помощта на брайловата азбука дори слепите хора да се докоснат до визията на стадиона.

Проектът е към финалната си права, обяви Тотев. Очаква се до седмици да бъде получено одобрение от Министерството на културата. Проектът "Античен Стадион на Филипопол" получи най-висока оценка от Брюксел и бюджет от 900 000 евро, като донори са Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (161):
11.04.2023 Ударно започна почистването на един от туристическите обекти в Пловдив
17.02.2023 За един месец оправиха счупеното стъкло на Римския стадион в Пловдив
29.01.2023 Дано никога повече да не ставаме свидетели на подобна грозна гледка в центъра на Пловдив
23.01.2023 Добра новина за един от най-посещаваните туристически обекти в
Пловдив
18.01.2023 Хванаха гаменчето, което счупи стъклото на Римския стадион
16.01.2023 Питаме малкото вандалче - защо го направи? Сега срам ли те е?
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...
Помощникът на Николай Пловдивски с голям шанс да стане сливенски ...
Лекарите, озовали се първи на "Руски": Един час не можехме да вид...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).