Прочутата скулптура "Прегръдката" вече е в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:13 / 19.05.2019
9157
Прочутата пътуваща скулптура "Прегръдката“ на Ода Жон вече е експонирана пред Катедралния храм "Успение Богородично“, видя репортер на Plovdiv24.bg. В Пловдив гостуването на творбата е в рамките на фестивала за съвременно изкуство "Процес-Пространство", който включва презентации, уъркшопи, демонстрации, прожекции, пърформанси и интерактивни дейности в градска среда, където 14 съвременни артисти от всички краища на света ще покажат изкуството си от 18 до 31 май, а самата скулптура "Прегръдката“ ще може да бъде видяна в Пловдив до 15 юни.

“Прегръдката" е монументална бронзова скулптура, създадена от художничката Ода Жон през 2018 година, която тя развива в арт проект, пътуващ в страната. В продължение на няколко месеца произведението достига до различни, специално избрани от авторката точки в България. Пространства, които взаимодействат с творбата и ѝ придават цялостност. В основата на идеята е търсенето на синхрон - синергия и взаимодействие между “Прегръдката", природата и наблюдателя. Местата са винаги под открито небе и напълно достъпни за зрителя, който може да я доближи, види, почувства и открие за себе си. Новосъздадените ситуации са извън времето и мястото - всяка точка на експониране на "Прегръдката“ се превръща в отделно произведение - миг от цялостното пътуване и от живота – метафора на ефимерното и необяснимото в него.

В своята основа, структура и композиция, скулптурата е авторското виждане на Ода Жон за пиетата – символ на безкрайната майчина обич. Думата "пиета“ произхожда от латински "Pietas", която обозначава "безгранична и безусловна любов, която нито животът, нито смъртта могат да разрушат". Водещатата тема е посветена на най-чистата любов – между майката и рожбата. Но “Прегръдката" излиза извън тази конотация на любовта, като се издига над всичко. Над различия, религии и идеологии, над материалното, над всичко временно и мимолетно...

Ода Жон е артистичен псевдоним, даден на Михаела Дановска от известния немски художник Йорг Имендорф. Родена е през 1979 г. в София. Следва в Художествената академия в Дюселдорф, където през 2003 г. завършва в класа на Имендорф с отличието "Майстершюлер“. От 2007 г. живее и твори в Париж. От 2008 г. я представлява френската галерия "Тамплон“ (Galerie Templon). През 2012 г. става носител на Наградата за живопис "Пиер Карден“ във Франция.

Нейни творби са част от международни музейни и лични колекции. Има над 40 самостоятелни и общи изложби в Европа – в музея "Лудвиг“, Кьолн, във "Фелисиен Ропс“, Намюр, Белгия, Фондация "Мудима“, Милано, Mu.ZEE, Остенде, Белгия и др.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...
Кметът на Пловдив свиква партиите на консултации
МВР Пловдив лови нарушители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).