Призив към бизнесмените: Или вдигате заплатите, или внасяте работници

Автор: Мариана Панчева
Коментари (29)
15:52 / 23.07.2018
27875
1 000 000 000 лева повече за заплати в бюджетната сфера догодина поискаха в Пловдив от Конфедерацията на независимите синдикати в България, предаде репортер на Plovdiv24.bg. За работни възнаграждения през 2018-та година се изплащат около 8 000 000 000 лева, посочи председателят на КНСБ Пламен Димитров. По думите му 30% от наемните работници в България се ползват от колективни трудови договори, при тях отчетеният ръст на работната заплата е с 14% в сравнение с предприятия и сектори, където няма синдикати. Но дори и в частния сектор, където липсват синдикални структури, растежът на заплащането също е факт заради безпрецедентната липса на кадри. 

"Искането ни е примерено, искането ни цели да задържи хората в страната, тъй като емиграцията произведе недостиг на кадри, а алтернативата за бизнеса е – или внася работници, или повишава заплатите", коментира той. Първото, обаче,  не е решение за страната, въпреки редицата улеснения и либерализации, а очакваният наплив не е регистриран. По думите му България разчита основно на украинци и молдовци, но - украинците се насочват към Полша, с която имат обща граница и където заплатите са средно 900 евро, а молдовците към Румъния, където заплащането е доста по-привлекателно в сравнение с България.

"Решението на проблема с реалния недостиг на работни места е увеличение на доходите и създаване на условия привлекателни за завръщане на българите зад граница", посочи синдикалният лидер. Той поясни, че от този 1 000 000 000 лева една трета реално са договорени с решението за заплатите на учителите и хората в образованието. Останалите средства трябва да отидат при лекари, здравни работници, работещите в агенциите по заетост и социално подпомагане, работещите в музеи, читалища и прочие, и прочие - все бюджетни работници, но не чиновници.

Друго предложение на синдикатите е въвеждане на необлагаем минимум до минималната работна заплата, което би облекчило всички работещи в страната.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (29)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).