Превозвачи протестират в Пловдив, гневни са на правителството

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
09:21 / 27.04.2022
8396
Десетки превозвачи се събраха на бул. "Кукленско шосе" до Митницата за протеста на транспортния сектор, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Протестът е единственият начин за разговор с правителството, защото не срещаме разбираме. Във всяка европейска държава действа пакет от мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите, а в България няма" - каза Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи. 

Превозвачите имат три основни искания, с които смятат, че ще се овладее инфлацията - намаляване с 50% на акциза на горивата, което ще доведе включително до намаляване на цените на стоките в магазините, изключването на биокомпонентите от стойността на горивото, мораториум за 6 месеца върху обхвата и цените на тол таксите. Костурски уточни, че ако не се приемат исканията им, цените на превозите неминуемо ще се увеличат. 

"Протестираме заради високите цени на горивата и лошите пътища. Надяваме се правителството да обърне внимание на нашите протести" - каза Рангел Делев.

"Протестът ни е социален. 85 000 камиона регистрирани в България, половината работят в Европа, а от нас искат да се съберат половин милиард лева. Ако има увеличение, превозът ще струва 4-5 лева на километър, а сега работим за 1.50 лв./км" - допълни Владимир Майсторов. 

Превозвачите настояват да се ремонтира проходът Витиня и заплашиха, че днешният протест ще изглежда като детска игра в сравнения с подготвяния за 18-ти май национален такъв. 

"Немската тол такса е валидна за 5 години и е ясно за какво ще се използват парите, а у нас ситуацията е: "Трябват ни пари". Транспорт ще има, но гражданите ще плащат много по-висока цена. Транспортът е основен компонент, влияещ върху инфлацията. Според мен инфлацията ще се вдига още" - коментира Йордан Стойчев, член на УС на Съюза на международните превозвачи.

В протеста участват и представители на междуградския транспорт. По-късно колоната камиони и автобуси ще премине с протестно шествие през Пловдив.

Подробности гледайте в прикаченото видео!


Виж коментарите (1)

Още по темата (734):
09.05.2024 Цената на петрола се вдига, какво ще стане с бензина
07.05.2024 Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територията на страната
03.05.2024 Експерт: Най-ниските цени на горива в ЕС са в България
29.04.2024 Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
28.04.2024 Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
22.04.2024 Експерт с прогноза за цените на горивата до септември месец
Още новини от Новини от Пловдив:
Последна информация за пожарникаря, върху когото падна огромно дъ...
Без учебни занятия в пловдивско висше училище на 20 май
Над 2000 деца са приети в първа група на детските градини в Пловд...
Начало на инцидентите в Пловдив за днес
Роднини и приятели се прощават със загиналите Кристиан и Теодора
Влоши се състоянието на пожарникаря, който пострада тежко в спаси...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).