ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Превантивни мерки срещу птичи грип в Пловдивско
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:37 / 05.02.2015Коментари (0)2497
©
Във връзка с възникнало огнище на болестта инфлуенца по птиците (грип) на територията на Бургаска област и с цел предотвратяване възникването на заболяването на територията на Пловдивска област, днес в Областна администрация Пловдив се проведе заседание Областната епизоотична комисия.

Заседанието бе свикано по предложение на Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив и в него участваха членовете, които са представители на РЗИ, ОДБХ, РИОСВ, ОД "ЗЕМЕДЕЛИЕ", РДГ, ОД НА МВР, регионална дирекция ПБЗН , ЛРД "СОКОЛ" - Пловдив.

Заседанието бе открито от заместник-областния управител на област Пловдив д-р Христо Грудев, в качеството си на председател на Областната епизоотична комисия. Като благодари на участниците за своевременната реакция, д-р Грудев уточни, че поводът е възникнало огнище на високопатогенна Инфлуенца А (грип) при домашни птици в с. Константиново, община Камено, област Бургас и подчерта, че независимо, че на територията на област Пловдив няма регистрирани случаи е важно да бъдат предприети всички необходими, превантивни мерки.

Заместник-областният управител припомни, че последното заседание на Областната епизоотична комисия е проведено през март 2010 г., когато е констатирано огнище на инфлуенца в селище в делтата на р. Дунав, близо до границата на Румъния с Украйна. 

Д-р Тодор Бенков - началник отдел "Здравеопазване на животните" при Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив направи подробен преглед на епизоотичната обстановка, като представи и кратка характеристика на заболяването.

Огнището е възникнало в частен двор в с. Константиново и за 24 часа са заболели всички птици. Той обърна специално внимание на това, че птичият грип се характеризира с "внезапна и масова смърт на птиците", така че отделните случаи се наблюдават, но не са признак на заболяването. Стопаните трябва своевременно да реагират, да не се крият, за да се взимат необходимите мерки.

Членовете на Областната епизоотична комисия гласува единодушно предприемането на мерки:

І. Главните инспектори на общини от отдел "Здравеопазване на животните" да организират:

1. Провеждане на заседания на общинските епизоотични комисии за предприемане на спешни мерки за предотвратяване възникване на заболяването на територията на съответната община.
2. Извършване на съвместни проверки с представители на орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви птици и вземане на проби.
3. Извършване на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за био-сигурност в промишлените птицевъдни обекти.
4. Извършване на периодични клинични прегледи и сондажни вирусологични изследвания на домашни птици.
5. Постоянни дежурства на ветеринарномедицински специалисти в празничните и почивни дни на "горещи" телефони, на които да се получават сигнали за повишена смъртност при домашни или открити трупове на диви птици.
6. Главните инспектори на общини да съобщават незабавно в отдел "Здравеопазване на животните" при ОДБХ Пловдив на мобилните телефони на д-р Тодор Бенков и д-р Венко Иванов, в случай на завишена смъртност и промени в здравословното състояние на домашни и диви птици, констатирани при извършваните клинични прегледи.

ІІ.Кметовете на общини и населени места съвместно с главните инспектори на общини да разпоредят на собствениците на животновъдни обекти, в които се отглеждат птици само за лични нужди:

1. Да не допускат излизането на птиците извън дворовете
2. Да не допускат контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици
3. Да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците.
4. Да създават условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други домашни птици.
5. Да уведомяват незабавно, обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или смъртност.

ІІІ. Забраняват се:

1. Провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на Пловдивска област.
2. Достъпа на външни лица и любителски риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици.

Участниците в заседанието се обединиха върху мнението, че е важно и необходимо тази информация да бъде сведена възможно най-бързо до ловните дружинки по места, От една страна, ловците имат пряк достъп до местата и водните басейни, където има мигриращи птици, които са само носители на заразата и не боледуват от птичи грип. Затова пък досегът на домашни птици в частни дворове до такива места трябва да бъда максимално ограничен. 

Апелира се, ако ловците, които са достатъчно опитни, наблюдават масова смърт на птици, да се обаждат веднага. Мерките за биологична сигурност в птицефермите са строги и надеждни, а държавните органи и общинските служби ще сведат информацията за предприетите превантивни мерки по своите канали незабавно.

Пловдивска област не е част от пътя на мигриращите птици, за разлика от градовете около Дунав, Варна и Бургаските езера, но превенцията е обща отговорност на всички.



Още по темата: общо новини по темата: 9
03.07.2020 »
05.06.2020 »
25.02.2020 »
24.02.2020 »
17.02.2020 »
05.04.2019 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: