ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Представиха новата стратегия за организация на движението
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:47 / 01.12.2008Коментари (0)3469
След 8-месечен труд от специалистите на Пловдив, днес официално бе представена стратегията за развитие на транспортната инфраструктура до 2025 година, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Разработките на местните специалисти в 90 на сто се покриват със подарената от Милано стратегия, каза кметът Славчо Атанасов.

"375 е броят на автомобилите на 1000 жители на Пловдив в момента, което прави последната транспортна схема на града от 1985 година неактуална", каза в презентацията си арх. Георги Селенски, един от авторите на новата стратегия, като по този начин мотивира нейното създаване. Предстои в началото на следващата година да бъде завършен и генералният план за организация на движението. Управлението на трафика, безопасността на движението и повишаване на неговата култура са основните акценти в небелязаните мерки. Всеки ден, подчерта Селенски, градът функционира с 450-500 хиляди души, като се има предвид, че тук пристигат по около 60 хиляди души от съседни населени места. 3 кв.м. първостепенна улична мрежа се падат на жител, а те трябва да бъдат 16 кв.м. Цялата мрежа, според Селенски, е равномерно претоварена. Проблем, породен от лошата организация на масовия транспорт, е фактът, че 35% от пловдивчани ползват за придвижване из града личните си автомобили, докато дори в София този процент е 25 на сто. Поради лошата пътна инфраструктура е много ниска и скоростта на движение - между 17 и 25 км/ч. Идеите на специалистите са свързани със изграждането на основните пътни артерии като рингове. Докато вече е започнала работа по външния и вътрешен пръстен на движение, то предстои изграждането на средния ринг. Целта е потокът да се измести към периферията на града и по този начин да се освободят централните зони. Предвижда се целият трафик и пътникопоток да бъдат подложени на централизирано компютърно управление. Велосипедни алеи са предвидени по всички основни булеварди. В момента в центъра на града има 1400 паркоместа, което е твърде недостатъчно. Една от възможностите за най-бързо преодоляване на този проблем е изграждането на подземни паркинги под дворовете на училищата, което е масова европейска практика. Арх. Селенски смята, че с развитието на железопътната инфраструктура с цел изграждане и пускане на градска железница S-bahn също ще се допринесе за намаляване на трафика. За всички тези идеи са нужни около 1 милиард лева. Тази сума е непостижима в близкото бъдеще поради което стратегията ще бъде осъществявана поетапно.

"107 милиона лева са нужни за първия етап, който обхваща периода 2008-2011 година и съвпада с мандата на кмета Славчо Атанасов", каза инж. Тошо Пашов, който също е в авторския екип на стратегията. В този период ще бъде разтоварено движението в централната градска част. Най-важни елементи за това са реализирането на няколко пробива, които да свържат вече изградената улична мрежа. Изграждането на нов мост на река Марица ще осъществи пътна връзка на бул. "България" с бул. "Копривщица". Между "Пещерско шосе", бул. "Ал. Стамболийски", по ул. "Модър" и "Царевец", ЖП подлез на линия София-Пловдив-Свиленград, ще бъде осъществена друга пътна връзка. Предвижда се разширение на двата крайречни булеварда до 14 метра с достатъчен брой паркоместа. Реконструкцията на бул. "Ал. Стамболийски", която ще оформи две платна на движение и връзката му с бул. "Цар Симеон" ще свърже "Южен" с "Тракия", а Ягодовският прелез ще бъде затворен.

Следващият етап обхваща периодна от 2012 до 2015 година, когато целта ще бъде реализирането на външните връзки и изнасянето на транспорта в периферията на града.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
Парламентарни избори 2024
Презастрояването на Пловдив
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: