ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Представиха Пловдив на форум за местното самоуправление в Севиля
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:01 / 27.11.2017Коментари (0)2426
Кметът на Пловдив Иван Тотев взе участие в Първия световен форум на местното самоуправление, който се проведе в испанския град Севиля. Основните представени теми бяха домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година, устойчиви дестинации за дигитален туризъм и участието на местните власти в процеса на трансформация за интелигентни и иновативни градове. 

В работата на авторитетното събитие се включиха кметове и представители на местните правителства от над 100 града от 4 континента. Пловдив бе единственият български град-участник и по думите на организаторите е избран в резултат на интензивен анализ като стратегически по отношение на институционално, бизнес, научно, социално сътрудничество и като град, отдаден на съвременните глобални предизвикателства.

По време на двустранните си срещи с кмета на Севиля Хуан Еспадас Сехас Тотев обсъди въпроси от взаимен интерес като културно, туристическо, технологично и бизнес развитие. "Нашият град е атрактивна туристическа дестинация, богата на паметници от различни епохи. Като кмет винаги съм следвал политика на опазване, експониране и интегриране на нашето културно и историческо наследство в живота на модерния град. За мен беше голяма чест преди няколко дни да представя в централата на ЮНЕСКО Епископската базилика и античните мозайки на Филипопол, с които България ще кандидатства за включване в Списъка на световното културно и природно наследство", заяви Иван Тотев. Той подчерта, че един от най-големи успехи на Пловдив е избора му като първия български град, който ще бъде културна столица на Европа през 2019 г. 

"Мотото, с което Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата 2019 е "Заедно". Затова сме готови да споделяме опит, да обменим практики и да почерпим от опита на други градове", каза още кметът Иван Тотев. Той отправи покана към колегата си делегация от Севиля да посети Пловдив с цел задълбочаване на сътрудничеството между двата града в различни сфери. 

Пловдивската делегация, начело с кмета Иван Тотев, проведе срещи и с почетния консул на България в Севиля и автономна област Андалусия д-р Росио Васкес Руис. Тя прояви интерес към историята и културата на Пловдив и изрази желание за последващи действия за културен обмен между двата града.
Участниците приеха Рамкова декларация на Първия световен форум на местното самоуправление "Дестинация Севиля", в която се казва, че градовете имат водеща роля за постигане на споразумения между различните икономически и социални представители с цел гарантиране на развитието на програми и проекти, ориентирани към генерирането на ползи за общността.

В документа се подчертава нуждата от прогресивен и ефективен отговор на глобалните предизвикателства, при които градовете се разкриват като основни фактори в постигането на целите на дневния ред за световно развитие до 2030 година. Сред тях са работа за елиминиране на бедността във всяка форма, гарантиране на образование и здравеопазване, гарантиране наличността и устойчивото управление на водите, устойчива и модерна енергия за всички. 

Сред останалите цели са икономика и заетост, индустрия и иновации, постигане на приобщаващи, безопасни, гъвкави и устойчиви градове и др. Декларацията определя ангажиментите на местните власти и е въз основа на дневния ред, озаглавен "Трансформиране на нашият сват: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие", който включва пътна карта, подписана от 193 държави-членки на ООН и съдържа 17 Цели за устойчиво развитие.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: