Председателят на Общински съвет Пловдив със специален поздрав за 24-ти май

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:40 / 23.05.2020
2249
Председателят на Общински съвет Пловдив се обърна към българските будители по случай 24-ти май. Публикуваме обръщението му без редакторска намеса:

"СКЪПИ УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, ТВОРЦИ, ДЕЯТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА, ПРОСВЕТА И НАУКА,

Щастлив съм да ви поздравя по случай 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Особена гордост е за мен, че именно в Пловдив на 11 май 1851 г. в училище "Св. Св. Кирил и Методий"  за първи път се отбелязва непреходното дело на братята Кирил и Методий.

Наричаме този празник най-светлия, най-българския. Празникът, който винаги озарява душите ни и събира сърцата ни.  Вече 169 години 24-ти май е и личен празник за всеки един от нас  – от спомена за първата научена буква до книгата, която за първи път ни е развълнувала. "Върви народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови", са запечатани в съзнанието на всеки българин още с пристъпването на училищния праг.

През последните няколко седмици обстановката бе различна - социалният контакт между хората бе намален, ритимът на делника бе различен. Но това бе и прекрасен шанс всеки да преоткрие света на писаното слово в дълбочина. Това даде нов прилив на амбиция и творческа енергия и използвам случая да се обърна към всички дейци на културата, науката и образованието – "Не спирайте да сеете познанието за българския дух, да пазите това кътче на душевност и българищина".  

Скъпи ученици, вярвайте в себе си и помнете, че езикът е богатство, което никой не може да ви отнеме. Бъдете достойни наследници на българския род и горди носители на познанието.

Честит 24-ти май ! "

Инж. Александър Държиков

Председател на Общински съвет Пловдив

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив водят тримата, измамили жени с над 30 000 лева
Пловдив почернява от полиция
Вход свободен в Музея на авиацията за Деня на храбростта
Професорка осъди УХТ за дискриминация
Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази г...
Ръст на населението в Пловдив и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).